Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

In gesprek over het Strategisch Akkoord

Een nieuwe regering met een Strategisch Akkoord. Ongetwijfeld is er binnen uw gemeente al uitgebreid over gedacht en gesproken. Begrijpelijk, want er wordt nogal wat van u gevraagd.

Grote veranderingen
De bezuinigingen zijn fors. Het grootste gedeelte ervan wordt al in 2003 gerealiseerd:520 miljoen euro op de reïntegratiemiddelen van gemeenten. De financiering van de bijstand en de reïntegratie wordt anders ingericht. Gemeenten worden zelf geheel verantwoordelijk voor het budget. Zo worden ze gestimuleerd om gerichter te investeren in het aan werk helpen van bijstandsgerechtigden en om scherper te controleren op misbruik van uitkeringen. Verder wordt het categoriaal inkomensbeleid afgeschaft. De vraag of iemand in aanmerking komt voor aanvullende bijstand mag niet meer per categorie, maar moet op individueel niveau beantwoord worden. Aan langdurige minima zonder perspectieven op de arbeidsmarkt wordt speciale aandacht besteed.

Meer beleidsruimte
Daar staat tegenover dat gemeenten meer beleidsruimte krijgen. Er komt een vrij besteedbaar reïntegratiebudget. Dit betekent: reïntegratie op maat voor de cliënt, in plaats van verplichte aantallen ID- of Wiw-banen en speciale budgetten voor scholing en activering. U bepaalt voortaan zelf hoe het geld binnen uw gemeente het beste kan worden besteed. Ook is er een flink aantal dereguleringsvoornemens op het gebied van de bijstand en reïntegratie. Al in 2003 wordt hier een begin mee gemaakt.En hoe minder regels SZW oplegt, hoe minder verantwoordingsinformatie u hoeft aan te leveren.

In gesprek
De kaders van het Strategisch Akkoord zijn duidelijk. SZW heeft de taak ze uit te werken. Wij willen dit graag doen in samenspraak met de gemeenten. Juist nú is het van belang in gesprek te blijven,informatie uit te wisselen en voornemens te toetsen aan de praktijk. Omdat alleen op die manier uitvoerbaar beleid van goede kwaliteit kan ontstaan. Daarom nodig ik u van harte uit voor een van de drie bijeenkomsten over het Strategisch Akkoord. In het ochtendprogramma krijgt u een toelichting op de verschillende elementen uit het Akkoord. Hierbij zal ook staatssecretaris Mark Rutte aanwezig zijn. In de middag zijn er workshops waarin u actief met een aantal onderwerpen uit het Strategisch Akkoord aan de slag kunt.
Wandi van Leeuwen,
Directeur-Generaal Arbeidsmarktbeleid en Bijstand