---

Kamervragen en antwoorden
---

Vragen Timmermans over de investeringsstop

27-09-2002

Vragen van het Tweede-Kamerlid Timmermans over de investeringsstop bij Defensie

Onder verwijzing naar uw brief van 3 september 2002 met kenmerk 2010214720 bied ik u hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Timmermans.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Antwoorden op schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Timmermans(2010214720)

Vraag 1. Heeft u "om rust te brengen op de begroting" een algemene investeringsstop tot 1 november 2002 afgekondigd?

Vraag 2. Zo ja, is de gebleken onrust geheel terug te voeren op de bezuinigingstaakstelling die u heeft afgesproken in het regeerakkoord of heeft u bij uw aantreden vastgesteld dat er grote budgetoverschrijdingen of onderbestedingen waren?

Antwoord 1en 2. Voor de periode van 1 september tot en met 1 november 2002 is een tijdelijke, algemene investeringsstop afgekondigd. Hierdoor wordt in eerste instantie op korte termijn budgettaire ruimte verkregen voor het uitvoeren van de bezuinigingstaakstellingen. In de tweede plaats voorkómt deze investeringsstop dat er hangende de besluitvorming vooruit wordt gelopen op te nemen structurele maatregelen door nieuwe verplichtingen aan te gaan. Ten slotte wordt verscherpt toezicht uitgeoefend op het aangaan van verplichtingen die de exploitatie betreffen. Na 1 november a.s. wordt bezien of het nodig is de periode waarin de investeringsstop van kracht is te verlengen, en/of de vorm van de maatregel kan worden aangepast. Naast de genoemde bezuinigingstaakstellingen staat op de Defensiebegroting nog een taakstelling open inzake Competitieve Dienstverlening. Deze taakstelling vloeit voort uit de Defensienota 2000 en bedraagt vanaf 2004 structureel 38,6 miljoen. De uitvoering van deze taakstelling is reeds langere tijd onderwerp van onderzoek en wordt thans betrokken bij de te nemen structurele maatregelen.

Vraag 3. Als er sprake is van reeds opgebouwde tekorten op de begroting, wat was hiervan uitgesplitst naar krijgsmachtdeel, de omvang? Wanneer waren deze tekorten bij de departementsleiding bekend?

De investeringsstop staat los van de maatregelen die in de loop van de jaren zijn genomen om de budgettaire druk op delen (artikelen) van de defensiebegroting te verlichten. Deze druk wordt onder meer veroorzaakt door exogene factoren (zoals gestegen brandstofprijzen, dollarkoers en hoge inflatie op bestedingen in de Verenigde Staten), door een toename in de diversiteit van wapensystemen en door veroudering van materieel. In de afgelopen jaren zijn adequate maatregelen genomen om de budgettaire druk op de betreffende artikelen van de defensiebegroting op te vangen. Zo is bij de Koninklijke landmacht de investeringsruimte verkleind als gevolg van de noodzakelijke verhoging van het budget van de materiële exploitatie (zoals aangegeven in de eerste suppletore begroting 2002). Ook is de Kamer in oktober 2000 en juli 2001 geïnformeerd over maatregelen bij de Koninklijke luchtmacht en de Koninklijke marine, als gevolg van de druk op de begroting van deze krijgsmachtdelen (in antwoord op schriftelijke vragen van de leden Van ´t Riet (D66) en Zijlstra (PvdA), Vergaderjaar 2000-2001, Aanhangsel van de Handelingen respectievelijk nrs. 167 en 1612). Met ingang van de begroting 2001 is het activiteitenniveau van de Koninklijke luchtmacht structureel verlaagd met tien procent. De algehele financiële stand van zaken op het departement heeft voortdurend de aandacht van de departementsleiding, zoals mede blijkt uit de genoemde maatregelen om de budgettaire druk te verlichten.

Vraag 4. Bent u van plan de bezuinigen via de "kaasschaafmethode" door te voeren of kan de kamer op korte termijn een nieuwe defensienota tegemoet zien met heldere prioriteiten en strategische keuzes op basis van (Europese) taakspecialisatie?

Antwoord 4. Ik ben voornemens voor de uitvoering van de taakstellingen beleidsmatige oplossingen te vinden. Vóór de behandeling van de defensiebegroting wordt de Kamer hierover nader geïnformeerd.

Nieuws Ministerie van Defensie