Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie doet dringend beroep op Provinciale Staten Zeeland
"Stel besluit WCT uit tot na statenverkiezingen"

Amsterdam, 27 september 2002 --- Vandaag heeft Milieudefensie in een open brief aan de Provinciale Staten van Zeeland aangedrongen op uitstel van de besluitvorming over de Westerschelde Containerterminal (WCT). Milieudefensie stelt voor de besluitvorming over de Provinciale-Statenverkiezingen op 11 maart 2003 heen te tillen. Milieudefensie vindt, dat er geen enkele noodzaak is voor snelle besluitvorming over dit ingrijpende project. Er is geen geld voor de noodzakelijke infrastructuur, de aanleg van een containerterminal is economisch onverstandig en gaat het ten koste van landschap en leefbaarheid in Zeeland.

In haar brief wijst Milieudefensie erop, dat het WCT- besluit omstreden is. Provinciale Staten worden daarom uitgenodigd het project in de campagne voor de statenverkiezingen aan de burgers van Zeeland voor te leggen. Het publieke debat over de wenselijkheid van een containerterminal bij Vlissingen is al opgelaaid. Dat vindt Milieudefensie een goede zaak. Burgers en maatschappelijke organisaties voelen zich betrokken bij de toekomstige ontwikkeling van Zeeland. Het is belangrijk dat de politiek daar goed naar luistert en met de burger in gesprek gaat. De komende campagne voor de verkiezingen van de Provinciale Staten vormen daartoe een uitgelezen mogelijkheid.

Zeelands roem
Milieudefensie meent, dat snelle besluitvorming over dit ingrijpende project niet nodig is en geeft daarvoor een aantal overwegingen. De begroting van het nieuwe kabinet laat zien, dat op korte termijn geen Haags geld te verwachten is voor de benodigde nieuwe infrastuctuur (aan- en afvoerwegen). De nadruk ligt op investeringen in de Randstad. Bovendien zit de containermarkt in de min: Rotterdam houdt het hoofd maar met moeite boven water, voor de gloednieuwe Ceres-containerterminal in Amsterdam heeft zich nog geen klant gemeld. En het kabinet kiest voor de aanleg van een Tweede Maasvlakte en legt daarmee het zwaartepunt voor de containeroverslag in het Rotterdamse havengebied en niet in Zeeland.

Milieudefensie is beducht voor de enorme aanslag van een containerterminal voor de groene Zeeuwse ruimte, met alle gevolgen van dien voor de recreatieve waarde van het gebied. Niet Rotterdam na-apen, maar de eigen kracht ontwikkelen houdt Milieudefensie de Zeeuwse Staten voor: Zeelands roem is rust en ruimte.