FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten boos op Nma: kartelwaakhond schiet doel voorbij

FNV Bondgenoten boos op Nma: 'Kartelwaakhond schiet doel voorbij'

FNV Bondgenoten is woedend op de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Die heeft het vleesconcern Dumeco op de vingers getikt wegens een warme sanering van concurrerende varkensslachterijen. 'Als die slachterijen hierdoor gewoon failliet gaan, dan schiet het werk van de NMa zijn doel zwaar voorbij', reageert FNV Bondgenoten bestuurder Dick van Gelswijk. 'De NMa houdt voor geen stuiver rekening met de belangen van het personeel'.

Het gaat om een sectorregeling waardoor bedrijven in Holten, IJsselstein, Rotterdam, Veenendaal, Roosendaal, Emmeloord en Landgraaf moeten sluiten. Het betekent een vermindering met 65.000 slachthaken per 1 oktober. Met FNV Bondgenoten is afgesproken dat alle getroffen werknemers onder het sociaal plan vallen.
Volgens de vakbond is het vreemd dat de overheid aan de ene kant een vermindering van de slachtcapaciteit met een kwart oplegt en vervolgens met zo'n maatregel komt.
De mededingingautoriteit maakt vooral bezwaar tegen de bepaling dat de sluiting van onbeperkte duur is. Op deze plaatsen mogen dus nooit meer varkens worden geslacht. Volgens Van Gelswijk is deze afspraak juist cruciaal. 'In de jaren tachtig hebben we hetzelfde meegemaakt. Na een warme sanering begonnen bedrijven gewoon opnieuw. Dat moet niet weer gebeuren'.

Van Gelswijk wijst er op dat de vleesbedrijven alleen hun slachtactiviteiten beëindigen. Ze kunnen wel vlees blijven bewerken.