GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 27 september 2002 15:14
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vragen aan minister van Justitie over uitlevering van Paul D. aan VS

(26 september 2002)

Kamervraag

1. Klopt het dat u in uw beschikking van 29 augustus 2002 (Beschikking nr. EXU2000/731) de uitlevering van de Nederlander Paul D. afgeweken bent van het advies van de rechtbank Amsterdam om op grond van de persoonlijke omstandigheden de strafvervolging van de opgeëiste persoon over te nemen van de Verenigde Staten van Amerika?


2. Kent u de opmerkingen van uw ambtsvoorganger (Algemeen Overleg uitlevering Nederlandse onderdanen aan de VS, d.d. 22 april 2002) dat de minister van Justitie degene is die zich een oordeel moet vormen over de hardheid van de uitlevering voor de betrokken persoon? Onderschrijft u die opmerkingen, en zo ja, waarom bent u in deze beschikking voorbij gegaan aan de constatering van de rechtbank Amsterdam dat uitlevering in dit geval een zeer gezinsontwrichtend karakter heeft?


3. Kunt u aangeven waarom u, in tegenstelling tot de opvatting van de rechtbank Amsterdam, voldoende waarborgen ziet voor teruglevering van de opge-eiste persoon?

4. Kunt u aangeven hoe de besluitvorming in uitleveringszaken in algemene zin is verdeeld tussen de rechterlijke macht en uw departement?
Den Haag, 26 september 2002
Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -