INTERGEN

InteGen viert eerste paal van Rijnmond Energy Center

Nieuwe WKK-centrale draagt bij aan binnenlandse CO2-reductie

INTERGEN VIERT EERSTE PAAL VAN RIJNMOND ENERGY CENTER

Rotterdam/Pernis, 27 september 2002 - InterGen, een bedrijf dat wereldwijd elektriciteitscentrales bouwt en exploiteert, viert vandaag het slaan van de eerste paal voor zijn warmte-krachtcentrale (WKK) op een gedeelte van het Nerefco-terrein in Pernis, Rotterdam: het Rijnmond Energy Center (REC). Het Rijnmond Energy Center kan straks maximaal 790 MegaWatt elektriciteit opwekken en kan tegelijkertijd tot 350 ton stoom per uur produceren. Omdat de centrale aardgas gebruikt als brandstof, en doordat de centrale het hoogste rendement heeft voor een elektriciteitscentrale in Nederland, kan de elektriciteit van het Rijnmond Energy Center duurdere en minder efficiënt opgewekte elektriciteit vervangen. Zo levert het Rijnmond Energy Center een bijdrage aan de Nederlandse afspraken in het Kyoto-protocol, wat betreft binnenlandse CO2-reductie. Bovendien maakt het Nederland minder afhankelijk van de import van elektriciteit.

De bouw van de centrale is medio augustus gestart, na een grondige sanering van de bodem, die bovendien nog voortdurend zal worden gemonitord. Naar verwachting zal de bouw 27 maanden in beslag nemen, voordat de centrale volledig operationeel is (herfst 2004). De eerste 15 jaar zal de totaal geproduceerde hoeveelheid elektriciteit worden geleverd aan NUON. Dit contract heeft een waarde van ongeveer EURO 3 miljard, waarbij de precieze waarde afhankelijk is van de gasprijs. Het aardgas voor de centrale wordt geleverd door Gasunie. In eerste instantie zal de centrale tot 125 ton stoom per uur kunnen produceren voor de Shell Raffinaderij in Pernis. Verder heeft het Rijnmond Energy Center voorzieningen voor een mogelijk toekomstige leverantie van warm water aan een stadsverwarmingsnet.

Het Rijnmond Energy Center is inmiddels in het bezit van alle bouw- en milieu-vergunningen. De centrale zal ongeveer 120 nieuwe banen in de regio opleveren.

Wethouder Haven en Economische Zaken van Rotterdam, Wim van Sluis zegt: 'Investeringen van nieuwe bedrijven zijn een aanwinst voor het Rijnmond-gebied. InterGen vormt als leverancier van elektriciteit, stoom en warmte ook voor andere bedrijven een belangrijke factor om zich hier te vestigen. Dit versterkt Rotterdam als energiehaven en draagt bij aan de werkgelegenheid in onze regio. InterGen past in de duurzame ontwikkeling van ons industriegebied.'

InterGen is een joint venture van Shell Gas & Power en het Amerikaanse Bechtel Enterprises en heeft sinds de oprichting in 1995 tal van elektriciteitscentrales over de gehele wereld ontwikkeld. Momenteel kunnen de centrales van InterGen (in bedrijf of in aanbouw) in totaal ongeveer 17.000 MegaWatt elektriciteit produceren, wat meer is dan de totale piek-elektriciteitsbehoefte van Nederland.