Nederlandse Vereniging van journalisten

NIEUWSBRIEF
Moeizaam overleg Nieuwsblad-cao

Het tweede overleg tussen de onderhandelingsdelegaties van de NNP en de NVJ dat 26 september werd gehouden voorspelt weinig goeds. De onderhandelingsdelegaties die opteren voor een nieuwe cao met een looptijd van 1 jaar (1 juli 2002 tot en met 30 juni 2003) zijn nog ver verwijderd van een akkoord.
De NVJ heeft ingezet op behoud van koopkracht en vraagt een loonsverhoging van 4%.
De NNP heeft totaal 1,25% geboden, 0,5% per 1 oktober 2002 en 0,75% per 1 april 2003.
De NVJ heeft in het kader van het inlopen van de achterstand die Nieuwsbladjournalisten hebben ten op zichte van andere journalistieke sectoren voorgesteld de uitloop van de drie hoogste salarisschalen te vergroten alsmede hiervoor een extra inzet van 0,5% te plegen. De NNP heeft in eerste instantie aangegeven deze punten tijdens het overleg niet te willen bespreken, pas in tweede instantie gaf men aan dit wel te willen doen met de verzekering dat bespreking niet zou leiden tot een wijziging van hun standpunt.
De overige voorstellen van de NNP waren ook weinig hoopgevend. De NNP wil de CAO zodanig aanpassen dat het automatisme van de periodieke verhogingen vervalt; de opzegtermijnen voor journalisten die willen vertrekken moet niet 1 maand maar 2 maanden bedragen; de aanvulling van werkgeverzijde op de WAO-uitkering dient in het kader van de Nieuwe Wet Poortwachter, naar beneden toe bijgesteld worden; de stagevergoeding wordt verlaagd met 70%.
Wel is overeenstemming bereikt over de voortzetting van de paritaire commissie auteursrecht,
een nieuwe commissies zal de mogelijkheid van verlofspaarregeling nader bestuderen.
De regeling kinderopvang zal nader uitgewerkt worden zodat ook de buitenschoolse opvang onder de voorziening valt.

De onderhandeling worden woensdag 2 oktober voortgezet.

Voor verdere informatie:
Yvonne Dankfort, secretaris NVJ
Telefoon: 020-6766771 of per mail lokalemedia@nvj.nl