Vereniging FME-CWM

Praktijkaanbevelingen over snijden en lassen van metalen met hoogvermogen lasers



Zoetermeer, 27 september 2002

In het kader van het kennisoverdrachtproject Hoogvermogen Lasertechnologie wordt een uitgebreide voorlichtingscampagne gehouden over het bewerken van metalen met hoogvermogen lasers. Naast de inmiddels gehouden voorlichtingsdagen, vinden er ook verdiepingsbijeenkomsten plaats. Deze zijn bedoeld voor onder andere lascoördinatoren, werkvoorbereiders, constructeurs, bedrijfsleiders en anderen die in hun werk mogelijke toepassingen zien van de hoogvermogen lasertechnologie. Het programma bestaat uit enkele beknopte, specialistische inleidingen, gevolgd door de bespreking en toetsing van praktijkcases die door de deelnemers zijn aangedragen.

Het kennisoverdrachtproject is een bundeling van krachten van de Bond voor Materialenkennis, Federatie Dunne Plaat, Metaalunie, Nederlands Instituut voor Lastechniek, Netherlands Institute for Metals Research, Projectbureau voor onderzoek aan Materialen en Productietechnieken, Syntens, TNO, Universiteit Twente en de Vereniging FME-CWM.

Praktijkaanbevelingen
Voor onder meer deze verdiepingsbijeenkomsten worden praktijkaanbevelingen uitgegeven, waarvan er inmiddels twee gereed zijn:
"Snijden van metalen met hoogvermogen lasers (PA.02.11)" en "Lassen van metalen met hoogvermogen lasers (PA.02.12)". Deze praktijkaanbevelingen geven vooral inzicht in de praktische aspecten die bij het gebruik van hoogvermogen lasers voor het snijden en het lassen aan de orde komen.

Voor leden van de Vereniging FME-CWM, het NIL, de Bond voor Materialenkennis, alsmede voor het onderwijs kost deze praktijkaanbevelingen 6,- (excl. BTW). Anderen betalen 9,- (excl. BTW).
De publicaties zijn te bestellen bij de Vereniging FME-CWM, telefax 079 - 353 13 65, servicecentrum@fme.nl.