Provincie Limburg

Ruim 1 miljard nodig voor Limburgs regionaal waterbeheer

GS in Stroomgebiedvisie Limburg:

Om de kans op wateroverlast en overstromingen in de toekomst te verminderen heeft de Provincie Limburg, in nauwe samenwerking met de waterschappen, Rijkswaterstaat en twee gemeenten, de Stroomgebiedvisie Limburg ontwikkeld. Deze integrale strategische visie op het waterbeheer beschrijft de opgaven en oplossingsrichtingen om het regionale watersysteem in 2050 op orde te hebben, inclusief de ruimte die daarvoor nodig is en de aard en kostenindicatie van maatregelen. Het realiseren van alle beschreven maatregelen in heel Limburg gaat ruim 1 miljard kosten.

Gedeputeerde Staten hebben de Stroomgebiedvisie Limburg voorlopig vastgesteld als bijdrage voor een Nationaal Bestuursakoord Water, dat voor begin 2003 op de agenda staat. In de aanloop naar dat akkoord leggen GS de visie nog voor aan gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat.
In overeenstemming met de uitgangspunten van het Rijk en de gezamenlijke provincies hanteert de visie een brede kijk op het watersysteem. Dat wil zeggen dat oplossingen voor het vasthouden en bergen van water nadrukkelijk gezocht zijn in samenhang met het realiseren van andere maatschappelijke doelen, zoals verdrogingsbestrijding, beekherstel, het verminderen van de zogeheten regionale piekafvoeren en wateroverlast, erosiebestrijding, verbetering van de waterkwaliteit, aanvulling van grondwatervoorraden en natuur- en landschappelijk herstel. Uitgangspunten zijn verder dat de watersystemen moeten voldoen aan een nieuwe normering en moeten kunnen anticiperen op de gevolgen van klimaatveranderingen. Voor Limburg biedt het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) het kader voor de oplossingsrichtingen. Daarom biedt de Stroomgebiedvisie Limburg vooral een nadere uitwerking van het POL-beleid.

Drie scenarios
De stroomgebiedvisie bevat voor Limburg drie scenarios met uiteenlopende einddoelen en een verschillende tijdhorizon. Voor die scenarios is ook een kostenraming gemaakt, die varieert van ruim 1 miljard tot 1,25 miljard.
De stroomgebiedvisie Limburg vormt samen met de stroomgebiedvisies van de andere provincies de input voor het Nationaal Bestuursakkoord Water, dat begin 2003 gesloten zal worden tussen de Nederlandse waterbeherende overheden. Dat Bestuursakkoord moet de taakstellende afspraken regelen tussen overheden over de doelen, maatregelen, financiën en verantwoordelijkheden op het gebied van waterbeheer. 27-9-2002 10:33