Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

26-09-2002
Resultaten analyse huishoudelijk restafval Achtkarspelen bekend Landelijke doelstelling voor GFT behaald

Op 7 mei 2002 heeft milieuadviesbureau CREM in opdracht van de gemeente een sorteeranalyse van het huishoudelijk restafval uitgevoerd. De resultaten zijn hiervan nu bekend.

De gemeente Achtkarspelen heeft een subsidie van de NOVEM ontvangen voor het uitvoeren van een basisproject op het gebied van afvalinzameling. Deze sorteeranalyse maakt deel uit van dit project. In het rapport (te downloaden) van bureau CREM wordt verslag gedaan van de resultaten van de sorteeranalyse voor de gemeente Achtkarspelen. Met behulp van een sorteerproef is de samenstelling van het restafval bepaald.

De scheidingsresultaten zijn weergegeven in responsvorm. Voor een goede evaluatie van het afvalbeleid en voor het uitzetten van nieuwe beleidslijnen is het onontbeerlijk om de responscijfers te bepalen. Ook de landelijke taakstelling voor afvalscheiding wordt zo gedefinieerd. De responspercentages voor Achtkarspelen bedragen: gft 75%, glas 71%, textiel 41% en kca 91%. De respons ten aanzien van de totale gescheiden inzameling bedraagt ongeveer 75%.

Voor groente, fruit en tuinafval (gft) halen we in Achtkarspelen de landelijke doelstelling van 55% gemakkelijk. De resultaten van papier en glas liggen onder de landelijke doelstellingen. Ook voor textiel wordt de landelijke doelstelling van 50% nog niet gehaald. We halen wel de landelijke doelstelling voor het klein chemisch afval (kca). Aan de betrouwbaarheid van deze respons kan echter worden getwijfeld. De responspercentages kunt u in onderstaande grafiek terugvinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jenna Bottema, beleidsmedewerker Reiniging (telefoon 0511 - 548206), of het gehele rapport downloaden.

Grafiek respons Achtkarspelen