Ingezonden persbericht

Persbericht Mars Society Nederland tel: 010-4510776 / 06 26 09 000 9

ESA astronaut Andre Kuipers richt zijn blik op Mars

Kuipers, die zelf graag een bezoek zou brengen aan Mars, is de ideale persoon om een lezing te geven over de effecten van een Marsreis op het menselijk gestel. Hoe reageert het lichaam van een astronaut op gewichtloosheid en op de verminderde zwaartekracht op Mars? Is het misschien verstandig tijdens de reis kunstmatige zwaartekracht op te wekken door het ruimteschip rond te laten draaien? Hoe kan er geanticipeerd worden op medische noodsituaties als het dichtstbijzijnde ziekenhuis 100 miljoen kilometer ver weg is? En wat doet het met een astronaut als hij zijn thuiswereld ziet verschrompelen tot een vaag blauw stipje? Kuipers, arts en astronaut , zal zijn visie op deze vragen geven tijdens de Tweede Europese Mars Society Conventie (EMC2), 27-29 september in Rotterdam. Kuipers voltooide zijn studie medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam in 1987. Tijdens zijn studie deed hij onderzoek naar het menselijk evenwichtssysteem aan het Academisch Medisch Centrum van de universiteit. Sinds 1991 werkt Kuipers voor de ESA (European Space Agency) waar hij onder ander betrokken was bij medisch onderzoek op Aarde, in de space shuttle en in het ruimtestation Mir. In 1999 trad Kuipers toe tot ESA's European Astronaut Corps; hij is tijdens de Second European Mars Society Convention even terug in Nederland van een trainingsperiode in Rusland en zal wellicht in de komende jaren zelf enige tijd in het International Space Station doorbrengen. Daarmee zou hij de tweede Nederlander in de ruimte zijn, na Wubbo Ockels, die in de jaren tachtig de primeur had tijdens een Space Shuttle-vlucht.
De EMC2 is een ontmoetingsplaats voor geinteresseerden in de Rode Planeet, zowel leken als wetenschappers. Naast luisteren naar 35 sprekers uit 12 verschillende landen zullen de bezoekers van de conventie ook rond kunnen kijken op de informatiemarkt waar de Mars Society, de ESA en een aantal andere bij ruimtevaart betrokken organisaties en bedrijven zich zullen presenteren. Nog aardig wat Nederlandse bedrijven zijn namelijk betrokken bij de ontwikkeling en productie van onderdelen voor ruimtevaartmissies. Te bewonderen zijn daarom modellen van de Viking-landers uit 1976, het karretje Sojourner uit 1997, de Mars Express en Beagle 2 die volgend jaar naar Mars gezonden worden door de ESA en natuurlijk het European Mars Analogue Research Station dat de Mars Society in 2003 op IJsland hoopt te plaatsen.
Meer informatie over het conventieprogramma:
http://www.marssociety.nl/programme.php
Meer informatie over de Conventie: http://www.marssociety.nl/conv2002.php

EMC2 wordt mogelijk gemaakt door financiele steun van: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam: http://www.obr.rotterdam.nl/index.htm European Space Agency: http://www.esa.int/export/esaCP/index.html Dutch Space: http://www.dutchspace.nl/00index/00index2.htm TNO Space: http://www.space.tno.nl/homepage.html
Holland Catering Specialisten: http://www.hcs-eur.nl/index.htm

Contact: Mw. dra. Artemis Westenberg
PR & Communicatie

www.marssociety.nl
artemis@marssociety.nl
010 - 4510776 / 06 26 09 000 9