Ingezonden persbericht


Second European Mars Society Convention in Rotterdam

Persbericht

st. Mars Society Nederland

Mars Society blij met water op Mars

Het door de Mars Odyssey aangetoonde bevroren water in de eerste grondlaag van Mars maakt de weg vrij voor de eerste Marsonauten naar de ijskoude Rode Planeet. De technologie om mensen naar Mars te zenden is aanwezig en uitvoerig getest. Wat de reis totnogtoe onzeker maakte, was de vraag of er op Mars water is, opdat niet al het water en de zuurstof voor heen- en terugreis en verblijf al daar mee moet worden genomen. Immers uit ijs kan niet alleen water gewonnen worden, maar ook zuurstof. H2O - watermoleculen bestaan uit waterstof en zuurstof. Beide zijn onontbeerlijk om Marsonauten (reizigers naar Mars) langdurig in de te plaatsen Habitat te kunnen verblijven.

De Mars Society Nederland hoopte al jaren op de vondst van ijs - en dus water - op Mars. Zij houdt zich dan ook intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Per ruimtemissie zal er ander half jaar onderzoek op de Rode Planeet worden verricht. Een van die voorbereidingen betreft het plaatsen van een Habitat (simulatie onderzoeksstation) in Europa in samenwerking met de andere Europese vestigingen van de Mars Society.
De Nederlandse architect Frans Blok levert een belangrijke bijdrage aan dit European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS Habitat). Samen met Europese collega architecten en andere deskundigen verfijnt hij de inrichting van de Hab. Zomer 2003 wordt de Euro-MARS hab in gebruik genomen op IJsland. De buitenkant van de Hab is in de VS gebouwd. Vanaf 10 juni staat de Hab met een voorlopige binnenkant tentoongesteld bij het Adler Planetarium te Chicago. Aan het eind van dit jaar komt de Hab naar Europa en wordt hier verder afgebouwd.
De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA's (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren.
De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is het verschil van deze Hab met de twee eerdere Mars Society habitats, die reeds in Noord-Amerika operationeel zijn. IJsland gaat plaats bieden aan de Euro-MARS hab, omdat dit eiland veel op Mars gelijkend (mars analoog) landschap kent.
Dit jaar presenteren tijdens de Second European Mars Society Convention (EMC2) - eind september dit jaar georganiseerd door de Mars Society Nederland in Rotterdam -, een keur aan (inter-)nationale deskundigen van NASA, ESA en universiteiten zowel de habitat als de laatste stand van zaken met betrekking tot Mars-onderzoek. Sir Arthur C. Clarke opent de conventie op vrijdag 27 september.
De EMC2 met haar thema ' Getting out of the Cradle' wil de toon zetten voor het bemande onderzoek van de planeet Mars in de komende decennia. Wij, mensen, staan op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan.

De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld. De Stichting Mars Society Nederland is een van die afdelingen. Het hoofdkwartier van de Mars Society staat in Boulder, Colorado.
Mw. dra. Artemis Westenberg
PR & Communicatie
Tel: 010-4510776 / 06 26 09 000 9
Artemis@MarsSociety.nl
www.MarsSociety.nl

Persbericht st. Mars Society Nederland 010 - 4510776 / 06 26 09 0009

EMC2 - Second European Mars Society Convention
27-29 September 2002 Rotterdam

Programma vrijdag 27 september 2002
9:30 Welkomstwoord door drs. Arno Wielders 9:45 opening door Sir Arthur C. Clarke [visionair en schrijver oa. 2001; a Mars Odyssey]
10:30 Dr. Robert Zubrin 'Where the Mars Society stands today'
11:30 Andre Kuipers 'the human body en route to Mars and on Mars'

Parallele middag sessies
Conference Room 1: Technische projecten / Wetenschappelijk onderzoek o.a. drs. Inge ten Cate 'simulation of a Martian environment in a
vacuum tank'

Conference Room 2: Al het andere
Dr. Pascal Lee 'Flashline-Mars Arctic Research Station' Dr. Charles Franckel (Geologoog)'The Euro-Mars Analogue Research Station' Frank Schubert 'Mars Desert Research Station'
Kees Veenenbos 'Martian landscape animations'
20:00- 22:00 beroemdheid (is nog een verrassing)

Programma zaterdag 28 September 2002
9:30 Franco Ongaro 'Human exploration of Mars - the vision of ESA'
10.15 prof. Pascale Ehrenfreund [prof. Universiteit van Amsterdam]'Astrobiology and Mars'
11:30 Dr. Geoff Briggs {adj. Dir. NASA Ames] 'Drilling on Mars'

Parallele middag sessies
Conference Room 1: Technische projecten / Wetenschappelijk onderzoek o.a. Dr. Markus Landgraf 'German Mars Society's Balloon mission'
's avonds conventie diner in de haven van Rotterdam

Programma zondag 29 September 2002
9:30 Dr. Chris McKay 'Terraforming'
10:15 Agustin Chicarro 'What are the big questions we
try to get answered with Mars Express'

Parallele middag sessies
Conference Room 1: Technische projecten / Wetenschappelijk onderzoek o.a. Hannes Griebel 'HEXE - Martian Habitat'
sluiting van de conventie
3:30 prof. Sir Stephen W. Hawking 'Mars as the first real step of humanity into the Universe'
(nog onzeker)
4:30 overdragen van de mars-vlam aan de organisatoren van de volgende Europese Mars Society
Conventie

mw. dra. Artemis Westenberg
PR & Communicatie
Tel: 010-4510776 / 06 26 09 000 9
Artemis@MarsSociety.nl
www.MarsSociety.nl