D66

Beperking strafzaken bedreiging voor veiligheid

Politie en justitie

Boris Dittrich

27-09-2002 - Wanneer het ministerie van justitie politiekorpsen quota oplegt voor het aantal strafzaken dat zij mogen aanbrengen, is dat een directe bedreiging voor de veiligheid. Kamerlid Boris Dittrich stelt aanstaande dinsdag mondelinge vragen aan de regering.

Wanneer het ministerie van justitie politiekorpsen quota oplegt voor het aantal strafzaken dat zij mogen aanbrengen, is dat een directe bedreiging voor de veiligheid. Dat meent D66-kamerlid Boris Dittrich. Als een zaak niet in behandeling wordt genomen, kan een verdachte ook niet in voorarrest worden gehouden. Hij of zij blijft gewoon op straat lopen en dat is voor D66 onacceptabel. Als mensen wegkomen met overtredingen of misdrijven, enkel en alleen omdat het justitieel apparaat het niet aankan, veroorzaakt dat bovendien een ernstige aantasting van het rechtsgevoel.

Al enige jaren waarschuwt D66 dat het juridisch apparaat vastloopt. Ook de afgelopen week, tijdens de algemene beschouwingen, hebben de Democraten in hun tegenbegroting 65 miljoen euro extra uitgetrokken voor versterking van de rechtsketen. Dat is hard nodig, meent Dittrich. Om de veiligheid op straat te verbeteren is meer blauw alleen niet voldoende. Aanstaande dinsdag zal Dittrich over de kwestie mondelinge vragen stellen aan de regering. Volgens Dittrich zijn de voorgestelde quota in strijd met de belofte van de coalitiepartijen voor meer veiligheid.

In een rechtsstaat moeten wij ervan op aan kunnen dat de overheid ons beschermt. Onder die voorwaarde hebben we met zn allen de mogelijkheid opgegeven om het recht in eigen hand te nemen. Het stellen van quota aan het aantal mensen dat voor de rechter kan verschijnen is daarmee fundamenteel in tegenspraak.

Dittrich wijst er bovendien op, dat het stellen van quota noodzakelijkerwijs zal leiden tot willekeur en rechtsongelijkheid. De ene persoon wordt in januari opgepakt en moet voorkomen, terwijl iemand anders in december met hetzelfde of een ernstiger vergrijp wegkomt. Ik kan mij niet voorstellen dat dit Kabinet, dat haar bestaansrecht dankt aan haar belofte voor méér veiligheid, een dergelijke situatie zou laten ontstaan. Veiligheid en rechtsgevoel staan op het spel.