Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gezondheidswinst door meer preventie

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseert de rijksoverheid om 200 miljoen euro te investeren in innovatie in de gezondheidszorg. Dit staat in haar advies Biowetenschap en beleid.

Staatssecretaris Ross nam het advies gisteren in ontvangst. Uit het rapport blijkt dat de ontwikkelingen binnen de biowetenschappen heel snel gaan. Biowetenschappen bieden bijvoorbeeld tal van mogelijkheden op het gebied van preventie van ziekten.

Volgens de RVZ is dankzij biowetenschap veel 'gezondheidswinst te boeken. Tegenover de investering van 200 miljoen euro, staan veel opbrengsten. Door mensen met een hoge bloeddruk een goed behandeling te bieden, kan het aantal beroerten met veertig procent dalen, geeft de RVZ als voorbeeld. De RVZ vreest dat de overheid te weinig geld over heeft voor preventie. Ross zei het eens te zijn met het belang van preventie waar de RVZ op wijst. Maar ik wijs erop dat de klassieke manier van preventie ook nog steeds van belang is: bewegen, gezond eten, gezonde leefstijl.

In haar eerste reactie zei de staatssecretaris dat de overheid zeker bereid is te investeren. Er is een pot van 200 miljoen euro beschikbaar overheidsbreed. Daar zitten ook projecten van volksgezondheid bij. Er moet ook ruimte zijn voor fundamenteel onderzoek zonder dat het bedrijfsleven daar meteen brood in ziet.

De staatssecretaris zal na bestudering van het advies met een uitgebreidere reactie komen.