Verbond van Verzekeraars

Nieuwe uitgave Het Verzekerings-Archief

Europa is op weg om één wereldstandaard voor de financiële verslaggeving voor verzekeringscontracten te ontwikkelen. Twee jaar geleden zette de International Accounting Standards Board (IASB) een eerste stap voor een richtlijn, met als uitgangspunt dat fair value de basis moet vormen voor verslaggeving. Maar hoe moeten de berekeningen volgens dit principe worden uitgevoerd? En hoe moet een fair value-winst- en verliesrekening worden geïnterpreteerd? In de nieuwste uitgave van Het Verzekeringsarchief wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp.

Volgens het beginsel van fair value worden alle activa en passiva gewaardeerd op hun actuele marktwaarde. Fair value geeft dus aan wat de echte waarde is van de technische voorzieningen. In nummer drie van Het Verzekerings-Archief, dat deze week is verschenen, wordt aandacht besteed aan de vraag hoe de waarde van verzekeringsverplichtingen volgens fair value moet worden berekend en hoe een fair value-winst- en verliesrekening in vergelijking met een klassieke winst- en verliesrekening moet worden geïnterpreteerd.

Verder wordt in dit nummer ingegaan op de sterk toenemende druk op de financiering van voorzieningen voor ouderen. In veel landen dringt het besef door dat de vergrijzing de komende decennia een zware last zal worden. Prof. dr. P. Kavelaars schetst aan de hand van enkele rapporten die de afgelopen jaren zijn verschenen, de huidige stand van zaken en het daaruit vloeiende toekomstbeeld. Tot slot in nummer drie aandacht voor het nieuwe verzekeringsrecht en een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de rechtspraak op het gebied van het fiscale verzekeringsrecht in 2001.

Voor meer informatie en abonnementen kunt u contact opnemen met Kluwer, afdeling Klantencontacten, postbus 23, 7400 GA Deventer, telefoon 0570 - 673360.

Bondig, september 2002