VPRO

Geheim rapport over orgaandonatie in Nederland

De organisatie van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) functioneert ondoorzichtig. Dat is de conclusie van een geheim gehouden accountantsrapport van het Ministerie van VWS uit mei 2001 waarop de redactie van het programma Argos (VPRO, Radio 1) de hand heeft weten te leggen. De NTS is verantwoordelijk voor de uitvoering van de in 1998 ingevoerde Wet op de Orgaandonatie en dus voor de verdeling van donororganen in Nederland.

Begin dit jaar evalueerde de Tweede Kamer de Wet op de Orgaandonatie zonder dat de Kamerleden op de hoogte waren van de inhoud van het rapport waarin onverbloemd kritiek wordt geuit op de NTS. De accountants constateren onder meer dat het ministerie geen greep heeft op de transplantatiestichting. 'Er is geen departementaal sturings-, verantwoordings- en toezichtsmodel voorhanden wat alle 'ins' en 'outs' van de NTS bevat.'

De accountants leveren ook kritiek op de manier waarop de NTS omgaat met organen die wel aangeboden worden maar die niet geschikt zijn voor transplantatie. De Wet op de Orgaandonatie schrijft voor dat niet-bruikbare organen alleen gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van donatie. Uit het accountantsrapport blijkt dat de accountants niet precies hebben kunnen achterhalen waar de organen die niet getransplanteerd zijn gebleven zijn: 'Er is een inherent risico aanwezig tot het oneigenlijk gebruik van administratief als 'uitval' aangemerkte organen.'

Een jaar geleden onthulde Argos al dat de verdeling van donornieren in Nederland niet eerlijk gebeurt. Uit berekeningen gebaseerd op het jaarverslag 2001van de NTS blijkt dat een patiënt uit Utrecht nog steeds twee maal zo veel kans heeft op een donornier dan een patiënt uit Groningen.

Tweede kamerlid Evelien Tonkens (Groen Links) noemt in het VPRO-programma het accountantsrapport over het functioneren van de NTS 'vernietigend'. Tonkens vindt dat de NTS beter moet verantwoorden hoe de stichting functioneert. Ook moet duidelijk worden waarom de regionale verschillen in de verdeling van donornieren nog steeds bestaan. Tonkens toont zich verontwaardigd dat het accountantsrapport niet naar de kamer is gegaan en heeft aangekondigd de kwestie volgende week in de tweede kamer aan de orde te zullen stellen.

27 sep 02 10:13