Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie


Egmond aan Zee, 27 september 2002

Meer aandacht voor gezondheid op school

Kinderen voelen zich beter en leren beter op een school die aandacht heeft voor gezondheid. Dit geldt ook voor docenten. Tijdens de Europese Conferentie in Egmond aan Zee hebben de Europese ministeries dit onderschreven in de Egmond Agenda. De aandacht voor gezondheid op school wordt in Nederland een van de vijf speerpunten in de nieuwe beleidsnota over openbare gezondheidszorg, die in november verschijnt.

Egmond Agenda
Onderwijs heeft grote invloed op het verbeteren van de gezondheid van leerlingen. En gezonde leerlingen leren beter op een gezonde school. Dit blijkt uit diverse onderzoeken die tijdens de Europese Conferentie in Egmond aan Zee zijn gepresenteerd. De conferentie heeft verder de Egmond Agenda opgesteld: in de Egmond Agenda zijn voor de Europese ministeries richtlijnen opgenomen om in hun eigen land beleid te maken voor gezonde en veilige scholen.

Nieuw beleid in Nederland
De Nederlandse overheid heeft tijdens de conferentie aangekondigd werk te gaan maken van gezonde scholen. In november verschijnt de nieuwe nota Openbare Gezondheidszorg, waarin dit een van de vijf speerpunten wordt. Dit biedt een belangrijk kader voor een betere aanpak van gezondheidsbevordering in het Nederlands onderwijs.

De Egmond Conferentie
De Conferentie is door het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) samen met de Wereld Gezondheids Organisatie georganiseerd. Meer dan 450 deelnemers uit meer dan 50 landen hebben zich drie dagen met gezonde scholen bezig gehouden. De conferentie is gefinancierd door de Europese Commissie, de ministeries van VWS en OC&W, de Raad van Europa en de WHO.

Informatie
Actuele informatie over de Conferentie: www.egmondconference.nl. Voor nadere informatie: NIGZ, Goof Buijs, Postbus 500, 3440 AM Woerden, tel: 0348-437615, mobiel: 06-53673788, fax: 0348-437666, email: gbuijs@nigz.nl