PHARMACCESS INTERNATIONAL

PharmAccess organiseert in 56 Afrik. landen HIV/AIDS programma

PharmAccess International organiseert in 56 Afrikaanse landen een HIV/AIDS-behandelingsprogramma in samenwerking met de Coca Cola Africa Foundation en de Coca Cola bottelaars

Het programma is gericht op uitbreiding van de gezondheidszorg voor werknemers, inclusief preventie, op testen op AIDS en op behandeling met medicijnen. De start vindt plaats in Zuidelijk en Oostelijk Afrika

Amsterdam, Nederland, 26 september - PharmAccess International heeft vandaag aangekondigd dat het gaat deelnemen in een programma dat gericht is op uitbreiding van de gezondheidszorg voor werknemers in samenwerking met de Coca Cola Africa Foundation en de Coca Cola bottelaars. Andere deelnemers aan het programma zijn Population Services International en GlaxoSmithKline.

In de komende 12 maanden gaat het programma van start in 19 landen, en in het tweede jaar volgen nog eens 37 landen. Het programma omvat preventiecampagnes op alle bottelfaciliteiten, vrijwillige hulpverlening en HIV-testen van de 60.000 werknemers en hun partners en antiretrovirale medicijnbehandeling volgens de laatste richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor ieder die dat nodig heeft.

Belang van het programma. Volgens UNAIDS zijn momenteel in Afrika 30 miljoen mensen besmet met HIV. Dit is een humanitaire ramp op een ongeëvenaarde schaal, die krachtige actie vereist. Bovendien worden voornamelijk volwassenen in de productieve bloei van hun leven getroffen door HIV/AIDS, zodat de zeer jonge en oude mensen op zichzelf aangewezen raken. Dit belemmert in ernstige mate de economische groei en ontwikkeling van de betreffende landen. Het lijdt nauwelijks twijfel dat armoede de snelheid bevordert waarmee HIV/AIDS zich verspreidt, maar omgekeerd houdt HIV/AIDS de armoede in stand. In een tijdperk van globalisering blijven de huidige flagrante verschillen in welvaart en gezondheid tussen landen en regio's een bedreiging voor de stabiliteit en de veiligheid van de wereld als geheel.

De farmaceutische bedrijven hebben de prijzen van antiretrovirale medicijnen verlaagd van 800 USD per maand in de geïndustrialiseerde wereld naar 40 - 100 USD voor ontwikkelingslanden. Toch is het aantal mensen dat momenteel in Afrika wordt behandeld, nog steeds zeer laag. Op dit moment zijn er meer mensen die zich financieel een behandeling kunnen veroorloven dan faciliteiten waar ze toegang tot de medicijnen hebben. Zowel vanuit humanitair oogpunt als vanuit een oogpunt van economie en ontwikkeling kunnen we het ons niet veroorloven om geen antiretrovirale medicijnen naar deze plaatsen te brengen. Het Coca Cola Afrika-initiatief biedt een fantastische mogelijkheid om dit tot stand te brengen.

De rol van PharmAccess International in het Afrika-programma van Coca Cola Afrika is het geven van richtlijnen voor behandeling, projectassistentie ter plekke, het opleiden van werkers in de gezondheidszorg en het bewaken en evalueren van het programma in alle betrokken landen. PharmAccess International voorziet in beoordeling, opleiding en erkenning van de behandelingscentra, die op den duur kunnen uitgroeien tot opleidings- en verwijzingscentra voor andere klinieken. Op deze manier biedt het initiatief een mogelijkheid tot verdere uitbreiding van faciliteiten voor toegankelijkheid tot behandeling.

'Er is geen enkele organisatie die het in zijn eentje tegen AIDS kan opnemen, maar Coca Cola Afrika en de bottelaars zijn vastbesloten om hun bijdrage te leveren', zei Alexander B. Cummings, voorzitter van de Coca Cola Africa Foundation en president van Coca Cola Afrika. Het plan dat Coca Cola heeft voor geheel Afrika heeft een enorme impact. Het maakt een einde aan het idee dat duurzame antiretrovirale behandeling in Afrika onmogelijk is en het programma stimuleert tevens andere bedrijven, NGO's en andere werkgevers om voor hun personeel te zorgen. Het Nederlandse Parlement heeft vorige week een voorbeeld gesteld door een resolutie te aanvaarden voor het ten uitvoer brengen van advies-, test- en behandelingsprogramma's voor alle werknemers van de ambassades en ontwikkelingsorganisaties in Afrika.

PharmAccess International, dat gevestigd is in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, is een not-for-profit organisatie die actief is in de gezondheidssector en zich speciaal richt op HIV/AIDS-therapie in landen waar men een gebrek aan middelen heeft. De missie van PharmAccess International is het creëren en uitbreiden van de toegang tot HIV/AIDS-zorg en - therapie voor patiënten op een klinisch verantwoorde gerechtvaardigde manier en tegen draaglijke kosten.

PharmAccess International is betrokken bij de implementatie van programma's die toegang bieden tot behandeling in 15 landen in Sub-Sahara Afrika en Azië, inclusief een programma voor de werknemers van Heineken International in 6 landen en een project met Roche Pharmaceuticals in 4 landen. De projecten vinden altijd plaats in samenwerking met lokale partners, zowel in de publieke als in de private sector. PharmAccess International ontving een kernsubsidie van het Nederlandse AIDS-fonds.

'De belangrijkste rol van PharmAccess International is het slechten van bestaande barrières tegen behandeling van AIDS. De drempels waardoor in ontwikkelingslanden mensen die zijn besmet met HIV worden weerhouden van waar ze recht op hebben, moeten voortdurend kritisch worden bekeken en moeten één voor één worden weggenomen. Drempelverlaging mag echter nooit leiden tot het verlagen van de standaard van de zorg. Daarom moet een koppeling tussen academische informatie en operationeel onderzoek altijd intact blijven.'

Professor Joep M.A.Lange,
Voorzitter van PharmAccess International
President van de International AIDS Society

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Prof. J.M.A. Lange op +31 620543374 / +31 650518807 of voor meer informatie omtrent PharmAccess International de volgende website bezoeken: http://www.pharmaccess.org

27 sep 02 09:21