Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Meer misdrijven opgehelderd in 2001

In 2001 heeft de politie 209 duizend misdrijven opgehelderd. Dit is een stijging van 18 duizend ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee kwam het ophelderingspercentage in 2001 op 15,4. Dit is een toename ten opzichte van 2000. In 1997 lag het ophelderingspercentage echter nog op 16,3. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ontwikkeling gepleegde criminaliteit
In 2001 zijn ruim 4,6 miljoen delicten tegen burgers gepleegd. De lichte daling van de veel voorkomende criminaliteit in 2000 heeft zich daarmee in 2001 voortgezet. Van de gepleegde delicten zijn er in 2001 bijna 1,6 miljoen door slachtoffers bij de politie gemeld.

Geregistreerde criminaliteit neemt toe
De politie registreerde in 2001 in totaal 1,4 miljoen misdrijven. De stijging van de afgelopen jaren werd daarmee voortgezet. Tweederde van de geregistreerde criminaliteit bestaat uit vermogenscriminaliteit, zoals diefstal en inbraak. Eén op de zeven misdrijven is een vernieling of een ander misdrijf tegen de openbare orde. Verkeerscriminaliteit komt op de derde plaats, gevolgd door geweldscriminaliteit.
Van de delicten waarmee burgers het meest worden geconfronteerd is de geregistreerde geweldscriminaliteit het sterkst gestegen. Ten opzichte van 2000 is de stijging meer dan 11 procent en ten opzichte van 1997 zelfs meer dan 35 procent. De vermogenscriminaliteit, vernielingen en andere misdrijven tegen de openbare orde zijn licht gestegen in de periode 1997-2001.

Ruim vier van de tien geweldsmisdrijven opgehelderd In 2001 heeft de politie 15,4 procent van alle geregistreerde misdrijven opgehelderd. Dit is een toename ten opzichte van 2000, toen het ophelderingspercentage op 14,6 lag. In 1997 werd nog 16,3 procent van alle geregistreerde misdrijven opgehelderd door de politie. Geweldsmisdrijven kennen het hoogste ophelderingspercentage; in 2001 werd 44 procent van deze misdrijven opgehelderd. Bij vernielingen en andere misdrijven tegen de openbare orde (13%) en vermogensmisdrijven (9%) lag het ophelderingspercentage aanzienlijk lager.

Opgehelderde misdrijven per politieregio
De regio Rotterdam-Rijnmond had in 2001 de laagste ophelderingspercentages. Terwijl landelijk 44 procent van de geweldsmisdrijven werd opgelost, was dat in de regio Rotterdam-Rijnmond 20 procent.
De regio's Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland scoren ophelderingspercentages die ruim boven het landelijk gemiddelde liggen. De regio Amsterdam-Amstelland kent met 24 procent het hoogste ophelderingspercentage van vernielingen en andere misdrijven tegen de openbare orde.

Technische toelichting
Gegevens in dit persbericht zijn gebaseerd op het Permanent Onderzoek LeefSituatie (POLS) en de politiestatistiek. POLS is een doorlopende enquête onder personen over allerlei aspecten van de leefsituatie van de Nederlandse bevolking en bevat onder meer gegevens over door de bevolking ondervonden delicten. Aan een jaarlijkse steekproef van ongeveer 10 000 personen van 15 jaar en ouder, wordt gevraagd of zij in de voorgaande 12 maanden slachtoffer zijn geworden van een of meer vormen van veel voorkomende criminaliteit (zoals mishandeling, bedreiging, inbraak, fietsdiefstal, zakkenrollerij en vernielingen). Tevens wordt gevraagd of zij dit bij de politie hebben gemeld. Vanwege de onnauwkeurigheidsmarges bij de steekproefuitkomsten mogen alleen uit grote veranderingen conclusies worden getrokken. De omschrijving van de delicten in de enquête sluit zoveel mogelijk aan op de wetsartikelen zoals die door politie en justitie worden gehanteerd. Er zijn echter verschillen met de politieregistratie bij de indeling van delicten in geweldsdelicten, diefstallen en vernielingen. Omdat niet alle gemelde delicten worden geregistreerd door middel van een proces-verbaal van aangifte is per saldo het aantal geregistreerde delicten lager dan het aantal gemelde delicten. De gegevens uit de politieregistratie worden speciaal voor het CBS samengesteld. Hierin zijn ook delicten zonder slachtoffers en misdrijven tegen bedrijven en instellingen opgenomen. De politie registreert misdrijven als 'opgehelderd' wanneer tenminste één verdachte bij de politie bekend is, ook al is deze voortvluchtig of ontkent deze het feit gepleegd te hebben. Gedetailleerde informatie over veel voorkomende criminaliteit, aangevuld met de cijfers over 2001, is te vinden in Statline, op de web-site van het CBS (www.cbs.nl). De cijfers zijn te vinden in de rubriek Mens en maatschappij, bij het thema Rechtsbescherming en veiligheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

27 sep 02 09:32