Katholieke Universiteit Nijmegen

Plezier in Wiskunde
Recordaantal deelnemers elfde wiskundetoernooi

Wiskunde een lastig vak? Welnee, het is een leuk, spannend en boeiend vak. Dat is het uitgangspunt van het wiskundetoernooi dat 27 september georganiseerd wordt voor middelbare scholieren. Dit jaar doet een recordaantal van zo'n 400 leerlingen uit Nederland en Duitsland mee. Het toernooi bestaat uit twee onderdelen: een individuele ronde en een estafette.

De subfaculteit wiskunde organiseert jaarlijks dit toernooi om scholieren te laten zien dat wiskunde niet zomaar een vak is dat je voor je examen leert, maar dat je er ook plezier aan kunt beleven. De wiskundeopgaven zijn allemaal verschillend van aard maar kunnen gemaakt worden met de wiskunde die je op school hebt gehad. Creativiteit en vindingrijkheid staan hierin centraal.

De individuele ronde van het toernooi bestaat uit 8 vragen waarvoor men een uur de tijd heeft. De estafettewedstrijd wordt gespeeld met een team van vier of vijf mensen. Ook daarvoor is een uur beschikbaar om 20 vragen van verschillende moeilijkheidsgraad te beantwoorden. Dit jaar zijn er 86 teams die meedoen aan de estafettewedstrijd. Aansluitend is de prijsuitreiking die wordt verzorgd door Spinozaprijswinnaar 2002 prof.H. Barendregt.

De opgaven van de afgelopen jaren met uitwerkingen en spelregels zijn via internet te raadplegen www.kun.nl/wiskundetoernooi. Ook wordt de wedstrijd van het vorige jaar in interactieve vorm aangeboden. Leerlingen en andere geĂŻnteresseerde puzzelaars kunnen daar de wedstrijd nog eens naspelen. Men krijgt dezelfde tijd als tijdens de wedstrijd en de computer berekent de score.

Wiskundetoernooi, vrijdag 27 september, hoofdgebouw van de Faculteit FNWI, Toernooiveld.
Individuele wedstrijd 11.00 - 12.00 uur uur; estafettewedstrijd 14.45
- 15.45 uur,
prijsuitreiking 16.00 uur.

Meer informatie
Mascha Honsbeek, tel. (024) 365 29 86,
e-mail: honsbeek@sci.kun.nl
24-9-2002


* Wiskundetoernooi

* Overzicht deelnemende teams