NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

KWF sluit themamaand 'Kanker! in de familie?' af met symposium

De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) vraagt de hele maand september aandacht voor 'erfelijkheid en kanker' onder het motto 'Kanker! in de familie?'. Deze themamaand zal op 27 september, in congrescentrum de Reehorst te Ede worden afgesloten met
een symposium. Dit is de eerste keer dat het KWF een symposium organiseert speciaal voor families die (mogelijk) zijn belast met een erfelijke vorm van kanker.

Symposium
Erfelijke kanker brengt voor families veel vragen en dilemma's met zich mee. Naast medische onzekerheden brengt erfelijke kanker ook extra emotionele belasting met zich mee en zet het familierelaties onder druk. Het KWF wil met dit symposium families ondersteunen in het leven met erfelijke kanker. Tijdens het ochtendprogramma belichten sprekers vanuit hun vakgebied diverse aspecten rondom 'Kanker in de familie'. In de middag vinden er diverse workshops plaats onder deskundige begeleiding, waarin thema's als verwerking, acceptatie en angst zullen worden behandeld. Ook is er een speciale workshop voor jongeren uit belaste families. Het middagprogramma is niet toegankelijk voor pers.

KWF-themamaand
Het thema 'Kanker! In de familie?' heeft het KWF deze maand met tal van activiteiten op de publieke agenda gezet. Zo bleken de telefonische erfelijkheidsspreekuren in een behoefte te voorzien. In twee weken tijd vonden er bijna 500 intensieve gesprekken over erfelijkheid en kanker plaats. Normaal gesproken komen er per maand gemiddeld 30 telefoontjes over erfelijkheid binnen. Naast het voeren van een persoonlijk gesprek, was er ook de mogelijkheid om diverse folders en brochures te bestellen. In totaal zijn er ruim 63.000 uitgaven over kanker en erfelijkheid verspreid. Ook werd een record aantal bezoekers op de KWF-internetsite geregistreerd, waar veel nieuwe informatie over het thema te vinden is. In de eerste drie weken van september bleek het gemiddeld aantal bezoeken ruim 2150 per dag, met uitschieters van bijna 3100 bezoekers. Normaal zijn er gemiddeld zo'n 1650 bezoekers per dag. In totaal keken bijna 2,3 miljoen mensen naar vijf tv-programma's over kanker en erfelijkheid, die in samenwerking met het KWF tot stand zijn gekomen. Aan de hand van onderzoek onder het publiek zal de voorlichting over erfelijkheid en kanker verder worden ontwikkeld.


---Mededeling voor de redactie,