Ingezonden persbericht

Lek Art 2002

Het tweejaarlijkse culturele festival Lek Art vindt in 2002 in de Culemborgse binnenstad plaats op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september.

Het thema voor deze editie is "Bouwen". De toegang tot alle activiteiten van Lek Art 2002 is gratis.

De stichting Lek Art organiseert elke twee jaar een cultureel evenement in Culemborg, het Lek Art festival. Het historisch stadscentrum, met z'n fraaie binnen- en buitenlocaties, dient daarbij als expositieruimte voor uiteenlopende beeldende kunst van lokale en regionale tot nationaal en internationaal bekende kunstenaars. Dat alles in een decor van beeldende kunst, theater, muziek en poëzie. En bovendien gratis toegankelijk.

Lek Art is in tien jaar tijd uitgegroeid van kunstroute van de Culemborgse Kunstenaars Kring tot een groots samenwerkingsproject waarin tal van organisaties, instanties en vrijwilligers participeren. Met groot enthousiasme werken zij allen samen om kunst voor een groot publiek bereikbaar te maken. Dat deze opzet slaagt, is af te lezen aan het telkens weer stijgende aantal bezoekers. Bij Lek Art 2000 waren dat er in twee dagen ruim vijftien duizend.

Wereldpremières tijdens Lek Art 2002:

In de muziek die tijdens Lek Art 2002 klinkt, wordt flink gebouwd. Zo wordt het werk 'Culemborg City Soundscape' op vrijdagavond 27 september om 20.00 uur ten gehore gebracht in de Hervormde Barbarakerk. Dit is een nieuwe compositie van de Canadese pianist Marcel Bergmann en zijn Nederlandse collega Jeroen van Veen, die gebruik maakt van stadsgeluiden welke worden georganiseerd tot een geluidslaag. Hier overheen is een compositie geschreven door Bergmann & Van Veen voor piano's, synthesizers en slagwerk. Tijdens het weekend zijn er verder werken te horen van John Adams, Mc.Phee, Steve Reich en Philip Glass, uitgevoerd door onder anderen Peter Elbertse, Esther Doornink, Paul Lemaire (slagwerk), Marcel Bergmann, Elizabeth Laich (Pianoduo Bergmann vormend, beide uit Canada akomstig)en Jeroen van Veen. Deze miniconcerten duren ongeveer dertig minuten.

Op zondagmiddag wordt om 16.00 uur een concert gegeven door Pianoduo Van Veen in de Grote Barbarakerk. Zij brengen de wereldpremière van "Schilderijen van een tentoonstelling"van Modest Moussorgsky voor 2 piano's. De bewerking is van Moussorgsky zelf en gecomplementeerd door de Engelse Componist Tim Seddon

Meer informatie over Lek Art vindt u op:

www.lekart.nl

Einde Persbericht

Volldig programmaoverzicht

Welkom op Lek Art 2002
Hoogwaardige, vernieuwende kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Dat is de moeilijke opdracht die Lek Art zichzelf oplegt. Of dat lukt maakt uiteindelijk de bezoeker uit. Wij kunnen alleen ons best doen. En doen dat ook. In de afgelopen twaalf jaar is Lek Art uitgegroeid tot een tweejaarlijks cultureel festival van nationale allure, met een hoofdrol voor de beeldende kunst. Bij de editie 2000 wisten 15.000 (!) bezoekers de weg naar het Lek Art-podium te vinden. Dat podium is de unieke Culemborgse binnenstad met zijn kenmerkende stratenplan en prachtige, historische gebouwen. Een stad die zichzelf vernieuwt en voorop loopt in het ecologisch verantwoord bouwen. Het is in die context dat wij vol trots Lek Art 2002 presenteren rond het centrale thema 'bouwen'. Regionaal en (inter)nationaal bekende beeldend kunstenaars hebben zich door dit thema laten inspireren. Daarnaast vormen muziek, theater en poëzie essentiële bouwstenen voor Lek Art 2002. Lek Art 2002 is tot stand gekomen dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers en kunstenaars en met de onontbeerlijke steun van gemeente, provincie, subsidiënten en sponsors uit het bedrijfsleven. Wij wensen u veel cultureel plezier bij Lek Art 2002.

Ton Lijten,
voorzitter stichting Lek Art

Opening
Het startschot voor Lek Art 2002 valt op vrijdagavond in de Grote of Barbarakerk. In aanwezigheid van burgemeester A.M.E. van Vugt-Toonen van Culemborg en een aantal andere gewaardeerde gasten wordt het festival geopend door drs. H.A. Doek, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Na de opening wordt op dezelfde locatie het openingsconcert 'Culemborg City Soundscape' gehouden.

Beeldende kunst
Met het thema 'bouwen' als inzet presenteren 30 beeldend kunstenaars hun werk. De monumentale Grote of Barbarakerk met zijn vierkante toren is de centrale locatie met er omheen binnen een straal van 200 meter de historische locaties Raadskelder, Museum Elisabeth Weeshuis en zijn tuin, molen De Hoop en De Schaapscheerder. Op alle locaties tonen de deelnemende kunstenaars met behulp van vele materialen talloze interpretaties van en visies op het thema 'bouwen'. Tijdens de tentoonstelling in de Barbarakerk wordt in de vierkante toren de film Koyaanisqatsi, over het bouwen van de mens op aarde, vertoond. De Deelnemende kunstenaars zijn:

Grote of Barbarakerk
Marcel Blekendaal, Maarssen
Peter de Graaf, Amsterdam
Jacolien de Jong, Utrecht
Titus Dekker, Amsterdam
Liesbeth Doornbosch, Arnhem
Frans Drummen, Nijmegen
Adine Engelman, Haarlem
Pim van Halem, Rotterdam
Harm van der Meulen, Utrecht
Wim Reus, Tiel
Jesse Smale, Culemborg
Ine van Son, Tilburg
Suzanne Spaan, Culemborg
Jos Verschaeren, Nijmegen
Rob Voerman, Arnhem
Digna Weiss, Utrecht
Halina Zalewska, Utrecht

Molen De Hoop
Stefan Smet, Heverlee (België)

Museum Elisabeth Weeshuis
Yvonne Halfens, Nijmegen
Simon Nusmeier, Utrecht
Thea Schulz, Waddinxveen
Suzanne Spaan, Culemborg
Anna van Thiel de Vries, Heusden

Schaapscheerder
Petra Kramer, Bunde
Ria Roerdink, Nijmegen

Raadskelder
Momoyo Kato, Culemborg
Hans Noordhoff, Den Bosch
Liesbeth Tuit, Buren

Kunst voor jongeren
Tijdens Lek Art kan uiteraard de Culemborgse jeugd niet ontbreken. In het project 'Kweekvijver' krijgen alle scholen in Culemborg gelegenheid de creativiteit van hun scholieren te tonen aan het publiek. Hierdoor worden jongeren gestimuleerd actief met kunst bezig te zijn. Daarnaast bestaat de kans dat jong talent wordt ontdekt. Om het thema 'bouwen' een extra dimensie te geven, is er voor gekozen de jongeren hun werkstukken in de vorm van een kijkdoos te laten presenteren. De origineelste en mooiste kijkdozen worden met een aanmoedigingsprijs beloond. Op welke verrassende wijze de jongeren aan het thema uiting hebben gegeven, kan worden bekeken op de locatie Varkensmarkt.

Theaterconcert
Kunsthistoricus Ton van Kempen en theatermaakster Nicoline van de Beek geven met muzikale ondersteuning van Sandra en Jeroen van Veen op geheel eigen wijze invulling geven aan 'De Nacht van het Bouwen'. Een voorstelling vol rituelen, romances, roddels en rariteiten uit de pianogeschiedenis. Van componisten die verder componeerden dan het klavier breed was. Van pianisten die zó fel pianospeelden dat er twee tot drie vleugels achter de hand moesten zijn. Van sonatines geschreven van heimelijke liefde, bloedvergiftigingen die de virtuoos de das omdeden. Van wonderjeugden en knakkende vingers. Van kwakzalvers die maar wat aanrommelden en de componist de dood injoegen. Van pianoconcerten geschreven voor één linkerhand. Een muziekavond vol slappe en sterke verhalen die niet meer te verifiëren zijn.

Muziek
In de muziek die tijdens Lek Art 2002 klinkt, wordt flink gebouwd. Zo wordt er een werk 'Culemborg City Soundscape' gecreëerd. Dit is een nieuwe compositie die gebruik maakt van stadsgeluiden die worden georganiseerd tot een geluidslaag. Hier overheen wordt een compositie geschreven door Bergmann & Van Veen voor piano's, synthesizers en slagwerk. Tijdens het weekend zijn er verder werken te horen van Joep Franssens, Steve Reich en Philip Glass, uitgevoerd door onder anderen Peter Elbertse (slagwerk), Marcel Bergmann, Elizabeth Laich en Jeroen van Veen (allen piano). Deze miniconcerten duren ongeveer dertig minuten.

Poëzie
Na het succes van Lek Art 2000 zijn Jeroen Zijlstra (muziek), Peter Smit (verhalen) en Carel Helder (gedichten) met een nieuw programma teruggekeerd. Zijlstra zingt, speelt piano en trompet en wordt begeleid door saxofonist Rutger Molenkamp. Hun eerste 'zeedee' werd door wijlen Jip Golsteijn uitgeroepen tot cd van het jaar 1999. Inmiddels is ook de tweede uit. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Dan Peter Smit: Henk Spaan vergeleek zijn stijl met die van Tsjechov, Ivo de Wijs prees de vrolijkheid van zijn verhalen en voormalig uitgever Theo Sontrop noemde hem de enige humorist om wie je echt kon lachen. Smit kan schrijven, en bovenal voorlezen. Over het voorleesprogramma van Carel Helder ten slotte oordeelde Het Noordhollands Dagblad: 'Een briljante kleine komedie.'

Afsluiting
De sfeervolle afsluiting van Lek Art 2002 is zondagmiddag in de Grote of Barabarakerk.

Lek Art 2002 is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:

Hoofdsponsors
Stichting Kunst en Meerwaarde
Stichting Vincent van Gogh
Wegener Uitgeverij Midden Nederland
Link BPS

Buro BErT

Subsidiënten
Gemeente Culemborg
Provincie Gelderland

Organisatie
Stichting Lek Art
Postbus 449
4100 AK Culemborg
Fax 0345-531957
E-mail info@lekart.nl

Bestuur
Ton Lijten, voorzitter
Bert van der Kamp, secretaris
Alfons van den Ingh, penningmeester

Secretariaat
Marlon Steine

Informatie over Lek Art 2002
VVV/ANWB: Tel. 0345-531252
Internet: www.lekart.nl

Met dank aan
Nicoline van de Beek
Fam. v.d. Bosch
Hanneke Croonen
André van Dommele
Peter Elbertse
Carel Helder
Ton van Kempen
Medewerkers Gemeentelijke Dienst Culemborg
Rutger Molenkamp
Hans Paalman
Rop Philippi
Egbert Prins
Monique de Roy van Zuijdewijn
Bram van Schaik
Peter Smit
Jeroen van Veen
Ingrid Vermeer
Chantal Verweijmeren
Jeroen Zijlstra

En verder dank aan alle deelnemende kunstenaars en de mensen achter de locaties Grote of Barbarakerk, Molen De Hoop, Museum Elisabeth Weeshuis, Raadskelder en Schaapscheerder.

Publiciteit
Willo Schröer

Ontwerp
Blik grafisch ontwerp

(c) 2002 Stichting Lek Art

De toegang tot alle activiteiten van Lek Art 2002 is gratis.


---
Van Veen Productions
Jeroen J.M. van Veen, pianist
Postbus 515
4100 AM CULEMBORG
The Netherlands

---
P&F +31-(0)345 521714
M +31-(0)6-21538017
I www.vanveenproductions.com
E jvv@vanveenproductions.com

---