Sterrenwacht Sonnenborgh



Actuele Informatie

over Activiteiten op Sonnenborgh
---

Ondanks het feit dat de renovatiewerkzaamheden nog niet geheel zijn voltooid, is Museum Sterrenwacht Sonnenborgh geopend voor publiek.

Nieuw is dat bezoekers overdag het museum kunnen bezoeken, op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur. U kunt met behulp van een papieren gids het museum dan zelf op uw gemak bekijken. Daarnaast zijn er in de zomer op zondagmiddag en in het winterseizoen op vrijdagavond rondleidingen.

---

D: Vallende sterren en stenen uit de ruimte. In deze lezing staan wat in de volksmond 'vallende sterren' worden genoemd en officiëel meteoren heten centraal. Het blijkt dat deze lichtflitsjes niets met sterren te maken hebben. Waar ze dan wel vandaan komen, wat het verschil is met kometen en wat kometen met meteoren te maken hebben hoort u bij deze lezing.

De lezingen worden zoals gezegd afwisselend vertoond, hieronder vindt u het schema tot het einde van 2002:
A: 27 september, 25 oktober en 22 november.
B: 4 oktober, 1 november en 29 november.
C: 11 oktober, 8 november en 6 december.
D: 18 oktober, 15 november en 13 december.

Na de dialezing volgt een rondleiding door de 150 jaar oude sterrenwacht, die gelegen is op een verdedigingsbolwerk dat dateert uit de 16e eeuw. In de sterrenwacht wordt stilgestaan bij de pas gerenoveerde meridiaanzaal, die vroeger werd gebruikt om de plaatselijke tijd vast te stellen. Iedere stad had z'n eigen tijd en de Utrechtse Tijd werd op Sonnenborgh bepaald. De verschillende telescopenvan de sterrenwacht, waaronder de Merz-kijker uit 1863, worden gedemonstreerd en bij helder weer is het uiteraard mogelijk om zelf door een telescoop de sterrenhemel te bekijken.