Ingezonden persbericht

(Persbericht)

Proeven Beurs van Berlage Amsterdam 2002 groot succes

Terwijl buiten de eerste herfstkoude en -regens neerdaalden was het twee dagen lang zeer aangenaam verpozen in de Beurs van Berlage. Circa 1400 consumenten en professionals uit de brede horeca bezochten Proeven Beurs van Berlage Amsterdam, een evenement waar - de naam zegt het al - alles draaide om proeven. Proeven om te ontdekken wat lekker is, proeven om de juiste wijn bij een gerecht te vinden, proeven om de grenzen van je smaak te verleggen.

Mobiel Proeven was als try-out een groot succes en krijgt in de nabije toekomst zeker een gelijksoortig vervolg tijdens andere evenementen. Als er iets was dat voor velen drempelverlagend werkte tijdens deze beurs, dan was het wel deze begeleide tour langs de stands. Leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers en de beste proevers van The Wine & Food Association namen de taak op zich bezoekers op aangename wijze in te wijden in de kunst van het proeven. Uit de vele positieve reacties achteraf bleek dat deze activiteit bij tal van bezoekers de eerste aarzeling bij het betreden van de monumentale beurshal wegnam.

Ook de Grote Prijs van Amsterdam sloeg aan als 'binnenkomer'. Met een hoofdprijs van maar liefst ¤ 1000,= in het vooruitzicht begonnen enkele honderden bezoekers hun bezoek aan Proeven met een speurtocht langs twintig stands waar hun een 'proef'-vraag wachtte. De ene keer moesten druivensoort en herkomst van een wijn geraden worden, de andere keer ging de vraag bijvoorbeeld over foie gras, sojasaus of ijs.
De hoofdprijs van ¤ 1000,=, plus o.a. een reis naar de Loire, werd gewonnen door de heer A. Möllers uit Buitenkaag. De tweede (¤ 500) en derde (¤ 250) prijs, beide inclusief o.a. een 'Proefschrift in Gastronomie'-lunch cq. -diner voor twee in een toprestaurant (i.h.k.v. de Nationale Wijnweek) gingen respectievelijk naar mw. J. Timmerman uit Utrecht en de heer K. Bak uit Hoofddorp. Ook de winnaars van de vierde en vijfde prijs, mw. S. Munnikendam uit Zaandam en mw. S. Schoenmakers uit Amsterdam, kregen een 'Proefschrift in Gastronomie'-diner aangeboden. Tevens ontvingen alle winnaars vrijkaarten voor het 14e Proefschrift Wijnconcours en een exemplaar van het Handboek Gastronomie.

Meer dan 35 exposanten presenteerden tijdens Proeven Beurs van Berlage Amsterdam een breed assortiment producten: wijnen uit alle windstreken, olijfolie, cognac, sojasaus, wijnbewaarsystemen, chocolade, kaas, foie gras, boeken op het gebied van wijn en spijs, enz. 's Zondags hadden zij vooral te maken met geïnteresseerde en nieuwsgierige consumenten die samendromden voor de stands. Maandag was de dag om professionals uit de brede horeca kennis te laten maken met de nieuwste producten en nuttige contacten aan te knopen. In het druk bezochte Wijntheater van The Wine & Food Association werd een doorlopend programma verzorgd met uiteenlopende proeverijen en productpresentaties. Ook boog een professionele jury zich hier over de verschillende creaties die meedongen naar de Gouden Terrine, de prijs voor de mooiste foie gras-terrine, uitgeloofd door VEN Internationale Versmarkt. Winnaar werd Paul van Staveren, Restaurant Hof van Sonoy, Blokzijl, gevolgd door respectievelijk dhr. M. Blok, Brasserie Bakboord, Almere en mw. T. Nieuwehuize, Restaurant De Vergulde Wagen, Heemskerk op de 2e en 3e plaats.

Tevens werden gedurende beide dagen namens The Wine & Food een aantal Dinerbonnen voor twee personen verloot onder de bezoekers. Medewerking hieraan werd verleend door de volgende restaurants: Restaurant Chatillon, Palace Hotel, Noordwijk aan Zee; Restaurant Marc Smeets, Hotel Corona, Den Haag; Café Roux, Hotel The Grand, Amsterdam; Restaurant De Stenen Tafel, Borculo; Restaurant-Hotel Savelberg, Voorburg.

Al met al kijken de organisatoren, The Wine & Food Association, VEN Business Events en Beurs van Berlage, terug op een zeer geslaagd evenement.

(