Persbericht

Gepubliceerd op 27-09-2002
Sector Goederen Categorie Algemeen

KNV lanceert systeem tegen diefstal: SMS-Service
Op de themabijeenkomst van Koninklijk Nederlands Vervoer over diefstalpreventie zal KNV SMS-Service gelanceerd worden. KNV SMS-Service is een systeem dat de kans op het terugvinden van een gestolen vrachtwagen of oplegger aanzienlijk moet vergroten. Met een eenvoudige druk op de knop zijn vele ogen te mobiliseren.

Het systeem van KNV SMS-Service is zeer eenvoudig. Zodra een vervoerder van zijn chauffeur het bericht krijgt dat een wagen of een oplegger is gestolen, activeert hij via de website van KNV een berichtenservice. Elke chauffeur die regelmatig in het land rijdt waar de gestolen wagen of oplegger zich op dat moment bevindt, krijgt een sms-bericht op zijn mobiele telefoon. In dat bericht staan de kenmerken van de gestolen wagen of oplegger, plus hoe de chauffeur die de gestolen waar ontdekt, moet handelen. Tegelijk met de sms-berichten krijgen de planners van de aangesloten bedrijven een bericht per fax of e-mail. Zij kunnen dit bericht ook nog eens aan hun chauffeurs doorgeven met gebruikmaking van hun eigen communicatiemiddelen.

Dit systeem zal ervoor gaan zorgen dat er veel sneller gereageerd wordt op diefstal. Nu is het nog vaak zo dat op het moment dat de politie zich met de diefstal gaat bezig houden, de lading al op een andere oplegger is overgeladen of dat het voertuig over de grens is. De kans om een dief op heterdaad te betrappen wordt dus aanzienlijk vergroot met het nieuwe systeem.

Vooralsnog staat KNV SMS-Service tot de beschikking van de leden van Koninklijk Nederlands Vervoer, dit zijn de grote logistieke dienstverleners in het goederenvervoer over de weg. KNV SMS-service is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Senter, dat voor dit project een belangrijke subsidie verleent. Een voorbeeld van het systeem is te bekijken via http://informail.knv.nl (gebruik als naam 'demo' en als wachtwoord ook 'demo').