Provincie Noord-Holland

Vrije busbaan Europaweg Schipholweg in Haarlem klaar voor gebruik Vanaf vrijdag 27 september is het traject van de Zuidtangent uitgebreid met ongeveer 1000 meter vrije busbaan en één halte, namelijk halte Europaweg Schipholweg.

Tot nu toe begon de Zuidtangent haar reis op de vrijliggende baan in Haarlem Schalkwijk op de kruising Europaweg met de Italiëlaan. Dit is uitgebreid met het gedeelte over de Europaweg naar de Schipholweg met een bijbehorende halte. Een stuk hoogwaardig openbaar vervoer is hiermee gerealiseerd. Gedeputeerde De Boer en wethouder De Lange nemen vrijdag 27 september om 11.45 de halte en busbaan in gebruik.

De Zuidtangent is 13 januari onder grote publieke belangstelling gestart. Sindsdien rijden er dagelijks vele rode Zuidtangentbussen van station Haarlem, via Schalkwijk, Hoofddorp naar Schiphol om uiteindelijk in Amsterdam te eindigen.
Op een gemiddelde werkdag maken zo'n 20.000 reizigers gebruik van de Zuidtangent. Voor het eerste deel van Haarlem naar Schiphol liggen de cijfers zo'n 10% hoger dan verwacht. Het totaal aantal reizigers met de bus in het bedieningsgebied van de Zuidtangent is zo'n 3 % hoger dan vorig jaar. Deze cijfers zijn exclusief de Floriade-bezoekers. Het kerntraject is met de ingebruikname van het gedeelte Europaweg Schipholweg uitgebreid. Daarnaast is bekeken of en hoe de Zuidtangent doorgetrokken kan worden aan de westkant. Onlangs heeft de Stuurgroep van de Zuidtangent West geconcludeerd dat het doortrekken van de Zuidtangent met een vrijliggende baan van Europaweg Schipholweg naar Haarlem CS wenselijk is. Zij heeft haar voorkeur uitgesproken voor een tracé Europaweg Schipholweg Schalkwijkerstraat tunnel onder het Spaarne Gedempte Oudegracht Nassaaulaan Parklaan Haarlem CS. Het college van de gemeente Haarlem heeft dit advies overgenomen en start a.s. vrijdag de inspraakprocedure. Na inspraakprocedure nemen de gemeenteraad en Gedeputeerde Staten een tracébesluit. Uiteindelijk beslist de minister van Verkeer en Waterstaat of met de verder voorbereiding van de Zuidtangent West mag worden begonnen.

Informatie voor de pers: Sacha Boedijn, tel. (023) 514 44 58 Informatie voor anderen: Dick Jacobs, tel. (023) 514 52 42

Sacha Boedijn 25-9-2002 16:49:00