Dienstenbond CNV

Faillissement Adrem Intermedia Groep
03-10-2002

Afgelopen donderdag , 26 september, is het faillissement uitgesproken van de Adrem Intermedia Groep. Het faillissement was zich al enkele weken aan het aftekenen. Naar wij hebben begrepen werd gedurende de maand september duidelijk dat de salarissen deze maand niet zouden kunnen worden betaald, waarna faillissement is aangevraagd voor de moedermaatschappij. Bij de verschillende werkmaatschappijen is deze maand ook geen salaris betaald , maar daar is nog geen faillissement aangevraagd.

Naast de terugloop in de advertentiemarkt, is het faillissement vooral veroorzaakt door de administratieve en financiële chaos bij Adrem. Na de snelle groei van het bedrijf is niets gedaan om enige lijn in de organsiatie te brengen, terwijl er ook onverantwoorde financiële risicos werden genomen. Het is in dat licht bijzonder spijtig dat zowel de directie, het personeel als de overige bonden drie jaar geleden niets hebben gedaan met de pogingen van de CNV Dienstenbond om door middel van een CAO en een ondernemingsraad enige structuur in het bedrijf te brengen. Met een goede structuur en overzicht had deze ellende waarschijnlijk voorkomen kunnen worden.

Hoe het ook zij, Jelte Hut voelde waarschijnlijk de bui hangen en heeft zich teruggetrokken uit Adrem met medeneming van een aantal winstgevende produkties. Na zijn vertrek bleek de heer Barink dat er niet voldoende overzicht kon worden verkregen over de financiële en administratieve situatie. Er kwamen steeds meer tegenvallers uit de kast die de positie van het bedrijf verslechterden. De afgelopen maand is gebleken dat er sinds 2001 geen pensioenpremies zijn afgedragen. Ook hebben de medewerkers van de studio een behoorlijke loonvordering op basis van de CAO. De heer Barink heeft getracht alle zeilen bij te zetten, maar het heeft niet mogen baten. Wij gaan er van uit dat de curator de heren Hut en De Jager in ieder geval deels bestuurlijk aansprakelijk zullen stellen. Wellicht is op die wijze de achterstallige pensioenpremie nog terug te vorderen.

Wat moet u doen?
Voor bedrijfsonderdelen van Adrem die failliet zijn gegaan is een curator benoemd. De curator zal alle werknemers zo spoedig mogelijk een brief sturen waarin ontslag wordt aangezegd. Daarbij wordt geen ontslagprocedure gevoerd. De curator kan opzeggen met een opzegtermijn van maximaal 6 weken. De curator kan u gedurende de opzegtermijn wel verplichten op het werk te verschijnen. Meestal brengt de curator de werknemers in contact met UWV-GAK.

UWV-GAK neemt de niet betaalde salarissen voor haar rekening met een maximum van drie maanden. Daarnaast wordt het saldo vakantiedagen (met een maximum van 24 dagen) uitbetaald en het vakantiegeld over het lopende vakantiejaar. U dient zich zo spoedig mogelijk bij het CWI te laten inschrijven als werkzoekende en een WW-uitkering aan te vragen via UWV-GAK.

Werknemers van werkmaatschappijen die (nog) niet failliet zijn, kunnen zich het beste ook melden bij UWV-GAK met de mededeling dat de salarissen niet betaald zijn. Bij betalingsonmacht dient het GAK deze betalingen dan over te nemen, hoewel de kans groot is dat het faillissement eerder komt dan de beslissing van het GAK. Ook is het verstandig vorderingen van arbeidsvoorwaarden die nog niet zijn betaald op papier te krijgen en in te dienen bij de curator van de Adrem Intermedia Groep. De kans bestaat dat schuldeisers van Adrem bij de werkmaatschappijen beslag laten leggen of spullen proberen mee te nemen. Sta dat niet toe zonder dat men u een toestemming voor invordering of beslag van de rechtbank kan tonen. Om ontslag op staande voet te voorkomen is het wel van belang dat u aan het werk blijft alsof er niets aan de hand is. Verder is het te hopen dat faillissement zo spoedig mogelijk wordt uitgesproken, dan kunt u tenminste weer over salaris beschikken.

Wat doet de CNV Dienstenbond?
Wij zullen in de eerste plaats contact opnemen met de curator om te bekijken welke bedrijfsonderdelen en vakbondsleden meekunnen in de doorstart die door de heer Barink is voorbereid. Of die doorstart gerealiseerd kan worden is afhankelijk van de curator en van externe financiers. Wij zullen ons er hard voor maken dat onze leden onder de huidige arbeidsvoorwaarden mee kunnen.

Ook dient met de curator gesproken te worden over de vordering van niet afgedragen pensioenpremie. Deze vordering is voor het faillissement door FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond ingediend bij Adrem. De curator zal -eventueel via strafrechtelijk onderzoek en aansprakelijkheidstelling- een poging moeten doen de achterstallige premies te voldoen.
Ook zullen wij bij het GAK een poging doen de uitkering voor werknemers in de studio te laten baseren op het CAO salaris en niet op het daadwerkelijk betaalde salaris.
Met de curator dient ook overlegt te worden over de vordering op basis van de CAO die is ingediend voor medewerkers van de studio. Dat is met name van belang om een beroep te kunnen doen op het garantiefonds in de Grafimedia sector. Een uitkering wordt dan aangevuld tot 95% van het netto salaris bij werken.

Uiteraard zullen wij u van deze gesprekken op de hoogte blijven houden.
Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Siegbert van der Velde, tel. (0512) 583 440.

Voor dit moment wil ik u veel sterkte wensen met de gevolgen en de afwikkeling van het faillissement.