Ingezonden persbericht
PERSBERICHT SP statenfractie Utrecht
Utrecht, 26 september 2002.
Vergunning en handhavingsgegevens Smink moeten op internet
De SP-fractie in Provinciale Staten Utrecht stelt voor dat de provincie Utrecht op haar internetsite gegevens met betrekking tot milieuvergunningen en handhaving over de stort van Smink gaat publiceren. Voor de toekomstige baggerberging direct naast de stort zou hetzelfde moeten gebeuren. Statenlid Ton Witteman is van mening dat het provinciebestuur, door te besluiten om de stort langer door te exploiteren en uit te breiden met een baggerberging, een zware verantwoordelijkheid draagt om scherp te handhaven. Alleen zo kan waargemaakt worden dat omwonenden geen hinder zullen ondervinden in de vorm van stof, stank, geluid of verkeer. De SP heeft als aanzet voor de internetsite een groot aantal vragen ingediend, waarvan zij de antwoorden openbaar gemaakt wil zien.
De suggestie van de SP is in lijn met een eerder voorstel van de fractie. In oktober 2001 verzocht fractievoorzitter Jansen het college om milieuvergunningen van grote bedrijven en inrichtingen voortaan op internet te zetten, zodat de bevolking zelf kan nagaan welke eisen aan deze bedrijven gesteld worden. Hij voorspelde dat zo n actie tot veel tips zal leiden van mensen die constateren dat vergunningvoorschriften niet worden nageleverd. Feitelijk krijgt de provincie Utrecht er op deze manier ruim een miljoen onbezoldigde handhavers bij. Gedeputeerde Staten waren destijds positief over het SP-voorstel en zouden uitzoeken hoe dit te realiseren is. Een jaar later zijn de milieuvergunningen echter nog steeds niet op internet te bekijken.
Inlichtingen:
T.Witteman, tel. (06) 54677170
P.Jansen, tel. (06) 51844755.
Bijlage:
Schriftelijke vragen SP-fractie aan Gedeputeerde Staten
1.
Hoe vaak is door de provincie Utrecht in 2001 en 2002 (1e helft) bij de stort van Smink gecontroleerd op het naleven van de milieuvergunning en wat waren de aanleidingen tot het verrichten van deze controles?
2.
Hoeveel van de onder 1. genoemde controles zijn onaangekondigd uitgevoerd en betreft het hierbij ook controles die verricht zijn buiten de reguliere openstellingsuren van de stortplaats?
3.
Hoeveel verschillende medewerkers van de provincie Utrecht zijn betrokken bij de uitvoering van deze locatie onderzoeken?
Zijn er, wat dit betreft, interne procedures binnen de dienst Water & Milieu die er voor zorgen dat betrokken medewerkers van de afdeling vergunningverlening en handhaving periodiek rouleren?
Zijn er, ook wat dit betreft, interne procedures die uitsluiten dat direct of indirect betrokken medewerkers van de afdeling vergunning en handhaving deelnemen aan sociale activiteiten georganiseerd door bedrijven waar zij ambtshalve bij betrokken zijn? (ik doel hiermee; het deelnemen van medewerkers aan door het bedrijf georganiseerde uitjes zoals zeiltochtjes, diners e.d. al dan niet gekoppeld aan een symposium of bezoek aan een bepaalde locatie)
Zo nee, acht u het wenselijk dat medewerkers van de afdeling vergunning en handhaving deelnemen aan dit soort activiteiten?
4.
Zijn er handhavingsverslagen opgesteld naar aanleiding van uitgevoerde controles bij de stort van Smink? Zo ja, zijn deze openbaar c.q. voor ons in te zien?
5.
Zijn er in de jaren 2001 en 2002 (1e helft) meldingen binnengekomen bij het provinciale milieumeldpunt met betrekking tot de activiteiten op de stort van Smink?
Zo ja, hoeveel meldingen zijn ontvangen en wat is er vervolgens met de meldingen gebeurd?
6.
Hoeveel vrachtauto s met afval (c.q. hoeveel m3) zijn in de jaren 2001 en 2002 (1e helft) aangevoerd bij Smink?
Hoeveel vrachtauto s met her te gebruiken fracties zijn vervolgens in de jaren 2001 en 2002 (1e helft) afgevoerd van Smink?
7.
Wat is de betrokkenheid van de provincie bij de acceptatiecontrole van aangeboden afval bij de poort van de stort van Smink?
Is het in dit kader bij de provincie bekend hoeveel aangeboden afval bij controle aan de poort is afgewezen en wat hiervan de voornaamste redenen waren?