PERSBERICHT
26/09/2002

Dolfinarium Harderwijk

Dolfinarium Harderwijk beschikt over een restaurant in het onderwaterpanorama, waar mensen kunnen genieten van een heerlijk diner dat is bereid volgens de manier van het Kwakwaka'wakw-volk. De Kwakwaka'wakws zijn indianen uit Canada, met een hele interessante kookwijze. De Chefkok van het Lagune Restaurant is daarom ook 3 weken bij hen in de leer geweest om deze manier van koken aan te leren. Maar ook in ons land kun je koken zoals de Indianen. Daarom hebben we een menu samengesteld, dat prima thuis te bereiden is, terwijl de smaken van de indianenkeuken intact blijven. Let wel, de recepten zijn nog in conceptvorm en dienen nog iets verduidelijkt te worden!

De Lagune bestaat 5 jaar
In de zomer van 1997 opende Dolfinarium Harderwijk een uniek natuurlijk leefgebied voor verschillende zeedieren: De Lagune. Een bouwtijd van anderhalf jaar en 250.000 manuur arbeid ging er aan vooraf. Met De Lagune voegde Dolfinarium Harderwijk een wereldprimeur toe aan haar park. De Lagune, met haar onderwaterruimte, ontmoetingsplekken en authentieke cultuur van het Kwakwaka'wakw-volk is een onvergetelijke belevenis voor de bezoekers van het Dolfinarium. Een belevenis die de bezoekers nadrukkelijk de boodschap meegeeft: 'Leer de natuur kennen en waarderen, gebruik haar waar nodig, maar houd haar wel in stand'.

De Lagune en de Kwakwaka'wakw
De bezoekers van De Lagune kunnen rekenen op een leuke en fascinerende belevenis onder en boven de waterspiegel, in een decor dat hen verplaatst naar de natuurgebieden van de Canadese westkust. Daar leven al eeuwenlang de Kwakwaka'wakw indianen in volledige harmonie met de natuur. In en rond De Lagune is de cultuur van deze indianen duidelijk aanwezig. Dit volk behoort tot de zalm en ceder culturen. Zalm is van levensbelang voor het volk en van ceder maken ze alles wat ze nodig hebben, zoals huizen, manden en kleding. Kwakwaka'wakw indianen leven aan zee. Deze oorspronkelijke bevolking van Canada heeft veel respect voor de zee en haar bewoners en zorgt er dan ook voor dat zij op een evenwichtige manier van de natuurlijke hulpbronnen gebruik maakt.

Bij een bezoek aan de onderwaterruimte van De Lagune maken de bezoekers kennis met het authentieke Indiaanse verhaal over Kumugwe, de koning van de Onderzee. Kumugwe is te horen op het plein voor de Bighouses, in de lift en in de onderwaterruimte, terwijl onder water beelden van onderdanen zijn geplaatst. De diverse legendes illustreren de boodschap dat er harmonie moet bestaan tussen de mens en de natuur, zowel boven als onder water. Rond De Lagune zijn eveneens beelden van de mythische figuren geplaatst. Verder staan er in De Lagune twee originele Bighouses, grote huizen van cederhout die versierd zijn met beschilderingen en totempalen.

De Kwakwaka'wakw leven aan zee, die hun voedsel en welvaart schenkt. Ze vragen iedereen om de natuur met evenveel respect te behandelen als ze zelf doen. Dolfinarium Harderwijk is het hier van harte mee eens. Het Dolfinarium hoopt dat haar bezoekers net zoveel van de Wereld van de Zee gaan houden als het Kwakwaka'wakw-volk.

Recept van de Kwakwaka'wakw Indianen uit Canada, volledig bereid volgens originele wijze

Voorgerecht: Toody ni
Zalmbouillon met zure room

Benodigdheden:
2 liter zalmbouillon

1 dl sesamolie/olijfolie

2 gesnipperde uien

1 gesneden prei

2 teentjes knoflook

3 gesnipperde aardappelen

1 gesnipperde wortel
200 gr verse mosselen
200 gr zalmfilet
200 gr heilbotfilet
zeezout

1 dl zure room
100 gr bloem

De ui, prei, knoflook, aardappel en wortel aanzetten in de sesamolie/olijfolie. De bloem toevoegen en op de gaspit garen tot het gaat klonten. Dit mengsel koud zetten.
De zalmbouillon aan de kook brengen (deze is gemaakt van alleen zalmgraten).
De zalmbouillon toevoegen aan het koude mengsel en aan de kook brengen.
Dit een half uur laten trekken en passeren door een zeef.

Aan deze bouillon de verse mosselen, gesneden zalmfilet en gesneden heilbotfilet toevoegen. Na tien minuten opscheppen in diepe borden en een schep zure room toevoegen.

Hoofdgerecht: Yixs
Hoenderfilet gevuld met zalm en spinazie met honing-sesamsaus

Benodigdheden:

4 kipfilets
150 gr gerookte zalm
100 gr gekookte bladspinazie

1 grote zoete aardappel
4 mini maiskolven
150 gr peulen
0,5 dl honing
0,5 dl kippebouillon

1 dl zure room


Bak de kipfilets bruin in de koekepan.
Maak een rolletje van de gerookte zalm en spinazie. Snijd de kipfilet open en vul deze met het rolletje zalm en spinazie. Bindt het daarna op met een rollade netje.
De gevulde kipfilet in de oven warm houden. Blus dan de koekepan af met kippebouillon en voeg honing en zure room toe.

Kook de zoete aardappel vervolgens tot puree en breng deze met zout, peper en sesamolie op smaak. Blancheer de maiskolven en de peulen. Dresseer vervolgens de zoete aardappelpuree midden op het bord en leg de gevulde kipfilet erop. Doe vervolgens de peulen en de mini maiskolven er warm bij en giet de honing-sesamsaus over het gerecht.

Nagerecht: Kwanickn Lagu
Gesuikerd Indiaans broodje met warme aardbeien en ijs

Benodigdheden:
300 gr bloem

1 dl melk
4 gr zout

1 dl water

1 ei

35 gr gist
kandij
maanzaad

Alle ingrediënten mengen en een half uur laten rijzen. Op het laatst de kandij en de maanzaad toevoegen. De frituur op 140gr. C. zetten en met twee lepels het deeg bakken in de olie. De broodjes warm houden.

Warme aardbeien

1 bakje aardbeien

2 eetlepels honing
mosterdzaad

1 dl water

1 bak roomijs


De aardbeien met de honing, gepast water en de mosterdzaad aan de kook brengen.
De warme broodjes doormidden snijden en hierop de warme aardbeien scheppen. Het bord afwerken met een aardbei en blauwe bessen. Op het laatste moment een bol vanille roomijs opscheppen.

EET SMAKELIJK!!