26/09/2002
Dolfinarium Harderwijk
Dolfinarium Harderwijk beschikt over een restaurant in het onderwaterpanorama, waar mensen kunnen genieten van een heerlijk diner dat is bereid volgens de manier van het Kwakwaka'wakw-volk. De Kwakwaka'wakws zijn indianen uit Canada, met een hele interessante kookwijze. De Chefkok van het Lagune Restaurant is daarom ook 3 weken bij hen in de leer geweest om deze manier van koken aan te leren. Maar ook in ons land kun je koken zoals de Indianen. Daarom hebben we een menu samengesteld, dat prima thuis te bereiden is, terwijl de smaken van de indianenkeuken intact blijven. Let wel, de recepten zijn nog in conceptvorm en dienen nog iets verduidelijkt te worden!
De Lagune bestaat 5 jaar
In de zomer van 1997 opende Dolfinarium Harderwijk een uniek
natuurlijk leefgebied voor verschillende zeedieren: De Lagune. Een
bouwtijd van anderhalf jaar en 250.000 manuur arbeid ging er aan
vooraf. Met De Lagune voegde Dolfinarium Harderwijk een wereldprimeur
toe aan haar park. De Lagune, met haar onderwaterruimte,
ontmoetingsplekken en authentieke cultuur van het Kwakwaka'wakw-volk
is een onvergetelijke belevenis voor de bezoekers van het Dolfinarium.
Een belevenis die de bezoekers nadrukkelijk de boodschap meegeeft:
'Leer de natuur kennen en waarderen, gebruik haar waar nodig, maar
houd haar wel in stand'.
De Lagune en de Kwakwaka'wakw
De bezoekers van De Lagune kunnen rekenen op een leuke en fascinerende
belevenis onder en boven de waterspiegel, in een decor dat hen
verplaatst naar de natuurgebieden van de Canadese westkust. Daar leven
al eeuwenlang de Kwakwaka'wakw indianen in volledige harmonie met de
natuur. In en rond De Lagune is de cultuur van deze indianen duidelijk
aanwezig. Dit volk behoort tot de zalm en ceder culturen. Zalm is van
levensbelang voor het volk en van ceder maken ze alles wat ze nodig
hebben, zoals huizen, manden en kleding. Kwakwaka'wakw indianen leven
aan zee. Deze oorspronkelijke bevolking van Canada heeft veel respect
voor de zee en haar bewoners en zorgt er dan ook voor dat zij op een
evenwichtige manier van de natuurlijke hulpbronnen gebruik maakt.
Bij een bezoek aan de onderwaterruimte van De Lagune maken de
bezoekers kennis met het authentieke Indiaanse verhaal over Kumugwe,
de koning van de Onderzee. Kumugwe is te horen op het plein voor de
Bighouses, in de lift en in de onderwaterruimte, terwijl onder water
beelden van onderdanen zijn geplaatst. De diverse legendes illustreren
de boodschap dat er harmonie moet bestaan tussen de mens en de natuur,
zowel boven als onder water. Rond De Lagune zijn eveneens beelden van
de mythische figuren geplaatst. Verder staan er in De Lagune twee
originele Bighouses, grote huizen van cederhout die versierd zijn met
beschilderingen en totempalen.
De Kwakwaka'wakw leven aan zee, die hun voedsel en welvaart schenkt.
Ze vragen iedereen om de natuur met evenveel respect te behandelen als
ze zelf doen. Dolfinarium Harderwijk is het hier van harte mee eens.
Het Dolfinarium hoopt dat haar bezoekers net zoveel van de Wereld van
de Zee gaan houden als het Kwakwaka'wakw-volk.
Recept van de Kwakwaka'wakw Indianen uit Canada, volledig bereid
volgens originele wijze
Voorgerecht: Toody ni
Zalmbouillon met zure room
Benodigdheden:
2 liter zalmbouillon
1 dl sesamolie/olijfolie
2 gesnipperde uien
1 gesneden prei
2 teentjes knoflook
3 gesnipperde aardappelen
1 gesnipperde wortel
200 gr verse mosselen
200 gr zalmfilet
200 gr heilbotfilet
zeezout
1 dl zure room
100 gr bloem
De ui, prei, knoflook, aardappel en wortel aanzetten in de
sesamolie/olijfolie. De bloem toevoegen en op de gaspit garen tot het
gaat klonten. Dit mengsel koud zetten.
De zalmbouillon aan de kook brengen (deze is gemaakt van alleen
zalmgraten).
De zalmbouillon toevoegen aan het koude mengsel en aan de kook
brengen.
Dit een half uur laten trekken en passeren door een zeef.
Aan deze bouillon de verse mosselen, gesneden zalmfilet en gesneden
heilbotfilet toevoegen. Na tien minuten opscheppen in diepe borden en
een schep zure room toevoegen.
Hoofdgerecht: Yixs
Hoenderfilet gevuld met zalm en spinazie met honing-sesamsaus
Benodigdheden:
4 kipfilets
150 gr gerookte zalm
100 gr gekookte bladspinazie
1 grote zoete aardappel
4 mini maiskolven
150 gr peulen
0,5 dl honing
0,5 dl kippebouillon
1 dl zure room
Bak de kipfilets bruin in de koekepan.
Maak een rolletje van de gerookte zalm en spinazie. Snijd de kipfilet
open en vul deze met het rolletje zalm en spinazie. Bindt het daarna
op met een rollade netje.
De gevulde kipfilet in de oven warm houden. Blus dan de koekepan af
met kippebouillon en voeg honing en zure room toe.
Kook de zoete aardappel vervolgens tot puree en breng deze met zout, peper en sesamolie op smaak. Blancheer de maiskolven en de peulen. Dresseer vervolgens de zoete aardappelpuree midden op het bord en leg de gevulde kipfilet erop. Doe vervolgens de peulen en de mini maiskolven er warm bij en giet de honing-sesamsaus over het gerecht.
Nagerecht: Kwanickn Lagu
Gesuikerd Indiaans broodje met warme aardbeien en ijs
Benodigdheden:
300 gr bloem
1 dl melk
4 gr zout
1 dl water
1 ei
35 gr gist
kandij
maanzaad
Alle ingrediënten mengen en een half uur laten rijzen. Op het laatst
de kandij en de maanzaad toevoegen. De frituur op 140gr. C. zetten en
met twee lepels het deeg bakken in de olie. De broodjes warm houden.
Warme aardbeien
1 bakje aardbeien
2 eetlepels honing
mosterdzaad
1 dl water
1 bak roomijs
De aardbeien met de honing, gepast water en de mosterdzaad aan de kook
brengen.
De warme broodjes doormidden snijden en hierop de warme aardbeien
scheppen. Het bord afwerken met een aardbei en blauwe bessen. Op het
laatste moment een bol vanille roomijs opscheppen.
EET SMAKELIJK!!