Amsterdam, 20 september 2002
Daklozendagen 2002: estafette langs acht steden
Op donderdag 26 september geeft Rotterdam het startschot voor de estafette van de daklozendagen die langs acht steden in Nederland voert. Hierna worden Tilburg, Zwolle, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Groningen aangedaan. De rondrit eindigt op 6 oktober in Utrecht. Iedere stad presenteert zich op eigen wijze met een eigen evenement en een eigen thema.
Daklozendagen zijn bijzondere gebeurtenissen. Dak- en thuislozen, politici, beleidsmakers, hulpverleners en 'gewone' burgers ontmoeten elkaar en leren elkaar kennen via informatie, beeldende kunst, fotografie, video, muziek, poëzie en proza van dak- en thuislozen. Ook vinden er discussies plaats.
Beeldvorming
Sinds 1997 worden er elk jaar landelijke daklozendagen gehouden. Inmiddels is duidelijk geworden dat deze evenementen bijdragen aan een evenwichtige beeldvorming over dak- en thuislozen. In de media overheersten meestal 'looserschap' en overlast. Dat dak- en thuislozen hun eigen organisaties hebben, overheden adviseren, actief zijn op kunstzinnig en cultureel gebied, meewerken aan het opzetten van woonprojecten, hun brood verdienen in werkprojecten en een 'eigen kijk' hebben op de wereld, komt echter veel minder aan bod. Tijdens de daklozendagen staat dat centraal.
Insteek voor 2002
Er zijn net verkiezingen geweest, waardoor zowel landelijk als lokaal nieuwe 'ploegen' volksvertegenwoordigers en bestuurders het bestuur ter hand nemen. Zij moeten beslissen over het dak- en thuislozenbeleid van de komende jaren. Want dak- en thuisloos-heid zal voorlopig ook in Nederland blijven bestaan. En dat betekent dat de 'nieuwe' beleidsmakers goed geïnformeerd moeten zijn. Dak- en thuislozen zelf en vertegenwoordigers van instellingen voor Maatschappelijk Opvang zorgen daarvoor.
Het programma van de estafette ziet er als volgt uit.
26-9-2002, Rotterdam, Stadhuis, vanaf 16.00 uur, 'Naast plichten ook rechten'.
Muziek, expositie en voordrachten van gedichten van dak- en thuislozen. Aanbieden van 'Street-Smart; de rechten en plichten van de straat - handvatten voor een beleid' aan Mw. R. de Faria, wethouder voor dak- en thuislozen en veiligheid (18.15 uur) met aansluitend een discussie met dak- en thuislozen, politici en hulpverleners onder leiding van Nora Storm (junkiebond). Organisatie: De Goede Bromberg met medewerking van de Straatadvocaat, Topscore, Centrum voor Dienstverlening en anderen.
28-9-2002, Tilburg, Traverse, Reitse Hoevenstraat 6, vanaf 10.00 uur, Gasthuisring vanaf 13.30 uur, 'Buurten bij Traverse'.
Infomarkt, muziek, expositie, spel met politici, rondleidingen in het dienstencentrum en de crisisopvang. Aandacht voor de relatie tussen opvangvoorzieningen en (bewoners uit) hun directe leefomgeving. Organisatie: Stichting Traverse
1-10-2002, Zwolle, Dagopvang Bonjour (Leger des Heils), Samenhofsingel 1, vanaf 14.30 uur, Wijkcentrum Rembrandtien, vanaf 20.00 uur, 'Daklozen zijn maar lastig'.
Opening door wethouder J. Hagendoorn. Muziek, expositie, discussie tussen dak- en thuislozen, politici, experts en buurtbewoners. Organisatie: Stichting de Goot in samenwerking met Leger des Heils, Jaap van Ommen en anderen.
2-10-2002, Amsterdam, Melkweg, vanaf 15.00 uur, 'Een kwestie van smaak'. Politiek debat, amusement. Presentatie: Toomlers. Opening fototentoonstelling 'Een kwestie van smaak' en boekpresentatie (foto's van Mayanne Konst en teksten van daklozen van Kantlijn) in Melkweg Galerie (17.00 uur). Speciale gasten: Hanna Belliot, wethouder zorg, Clark Accord, schrijver, Bea Irik. Organisatie: Stichting Voila en BADT (belangenvereniging dak- en thuislozen) met medewerking van HVO-Querido, Leger des Heils, Streetcornerwork, Circus Elleboog, Projektenburo en anderen.
3-10-2002, Den Haag, Stadhuis en Bibliotheek, Spui, vanaf 16.00 uur, Nationaal Straat Poezie Festival, 'de Beleving van de Straat'. Performances van poëzie en proza, tentoonstelling, discussie. Opening door het gelegenheidskoor van Drugpunt, belangenorganisatie van druggebruikers. Optredens van dak- en thuisloze dichters en schrijvers uit het hele land en de dichters Daniel Dee, Andy Fierens, Adriaan Jaeggi en Martijn Loerakker. Speciale gast: Bram Vermeulen. Terrasdebatten tussen politici, hulpverleners en dak- en thuislozen over hete hangijzers in het Haagse dak- en thuislozenbeleid. Organisatie: Stichting SUB en Projektenburo met medewerking van instellingen voor maatschappelijke opvang.
>4-10-2002, Nijmegen, Luthersekerk, Prins Hendrikstraat, vanaf 12.00 uur, 'Straatmensen-voor-straatmensen',. Muziek, discussie, verkiezing Ideale Straathond 2002, tentoonstelling. Bijzondere gasten: Geert van Urmond, wethouder Onderwijs, Zorg en GSB, René Holslag, Manager Bijzondere Projekten Wijkaanpak en Leefbaarheid. Organisatie: ZDT, Straatmensen-voor-straatmensen en Straatpastoraat.
5-10-2002, Groningen, Grote Markt, vanaf 11.00 uur, Kostersgang, Stichting Huis (Schoolstraat) en Open Hof (Spilsluizen), vanaf 13.00 uur, 'De dag van de straat'
Informatie, 'open huis' bij instellingen, jubileum Open Hof, discussie met politici, hulpverleners en dak- en thuislozen. Speciale gasten: Agnes Kant, Kamerlid SP, Rene Paas, wethouder CDA. Organisatie: Open Hof in samenwerking met instellingen voor maatschappelijke opvang.
6-10-2002, Utrecht, Jacobuskerk, Bemuurde Weerd OZ 56 (!!!), vanaf 14.00 uur, 'De prijs van de straat'
Presentaties, informatie, discussie, muziek, expositie. Mythes worden ontmaskerd, feiten worden gegeven: gezamenlijk wordt de 'prijs van de straat' bepaald. Organisatie: Stichting Overlevingskunst met medewerking van instellingen voor dak- en thuislozen.
Daklozenbustoer 2002
Bindende factor tussen de steden is een rondreizende tentoonstellingsruimte en informatiecentrum. Fotografie en beeldende kunst worden tentoongesteld, videomateriaal wordt vertoond, informatie wordt gegeven. Performances van muziek, poëzie en allerlei acts zorgen voor een levendig gebeuren. In de ene stad staat de bus vlak bij de locatie van de daklozendag, in de andere op een plein of straat in de buurt.
Video: 'Alleen daklozen spreken de waarheid, ja of nee ?'
In een speciaal voor de daklozendagen 2002 gemaakte videofilm, verkondigen dak- en thuislozen statements over wat zij belangrijk vinden. De vraag die hen wordt gesteld, is: 'vertel iets uit je leven dat je nog nooit aan iemand hebt verteld'. Daklozen uit alle estafette-steden hebben meegewerkt aan de video. Angelique de Lange en Daklozen-TV Amsterdam hebben dit project samen met talloze dak- en thuislozen gerealiseerd.