Socialistische Partij


Marijnissen: Hof dekt klassenjustitie in bouwfraudezaak toe

26-09-2002 o Met het niet-ontvankelijk verklaren van het beroep van SP-Kamerlid Jan Marijnissen tegen de schikking in de Schipholtunnelfraudezaak, laat het gerechtshof in Amsterdam een kans op gerechtigheid liggen. Het hof had volgens hem over moeten gaan tot vervolging van de rechtspersonen KSS, Strukton en HBG, alsmede de leidinggevenden van deze bedrijven.

Het idee dat in achterkamertjes met de grote ondernemers van dit land deals worden gesloten en strafvervolging wordt afgekocht, is hier nog eens bevestigd, aldus Marijnissen. De verontwaardiging over deze vorm van klassenjustitie was destijds al groot. Deze uitspraak is in feite olie op het vuur.

De commotie in de samenleving over de schikking die het OM in Haarlem trof met de bedrijven die fraude pleegden in de Schipholtunnelzaak, was groot. De Tweede Kamer eiste op 14 november 2001 dat minister Korthals alsnog in beroep zou gaan tegen die schikking. Korthals wilde dat niet en een meerderheid in de Kamer legde zich daarbij neer. SP Tweede Kamerlid Jan Marijnissen ging daarop zelf in beroep bij het hof in Amsterdam, en met hem nog eens 2000 burgers.

De Parlementaire Enquête Bouwnijverheid heeft inmiddels duidelijk heeft gemaakt dat het College van Procureurs Generaal tegen de schikking was. Ook de minister geeft achteraf toe dat hij niet gelukkig is met de schikking. Toch oordeelt het hof dat een Kamerlid geen bijzonder belang heeft om tegen de schikking in beroep te gaan.

Dat is toch vreemd, aldus Dr. Britta Böhler, de advocaat van Marijnissen. Het algemeen belang ìs het bijzonder belang van een volksvertegenwoordiger. Juist omdat de Tweede Kamer vond dat de schikking onaanvaardbaar was, maar uiteindelijk instemde met de weigering van de minister om in beroep te gaan, heeft een Kamerlid de bijzondere verantwoordelijkheid om als volksvertegenwoordiger de kwestie aan de rechter voor te leggen. Ik betreur de uitspraak van het hof ten zeerste.
Dat laatste doet ook Jan Marijnissen. De woede om de schikking was en is terecht. Deze uitspraak bevestigt het idee dat we in ons land nog steeds klassenjustitie kennen.

Pijltje

Marijnissen: "Hof dekt klassenjustitie in bouwfraudezaak toe"