Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse zaken

Datum: 26 september 2002

Europa in de steigers

Het kabinet wil meer invloed op de discussie over de toekomstige inrichting van de EU, omdat die discussie (in de Europese Conventie) waarschijnlijk leidt tot een zwaarwegend advies voor een nieuw grondwettelijk verdrag voor de EU. Dat staat in de notitie 'Europa in de steigers', die het kabinet vandaag aan het parlement heeft gestuurd.
Het betreft een eerste stellingname die voor het kabinet leidraad is in de onderhandelingen in de Conventie. Op basis van deze notitie wil het kabinet nadere invulling geven aan gezamenlijke voorstellen met internationale partners, met name in Benelux-kader. Ook wil het kabinet met deze notitie een aantal vragen aan de orde stellen voor een meer publiek debat. In algemene zin zet het kabinet in op versterking van de communautaire samenwerking. Dat wil zeggen: een sterke rol voor de Europese Commissie en het Europees parlement, in balans met de Raad waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd. Het kabinet is geen voorstander van het instellen van een semi-permanente voorzitter van de Europese Raad.
Concrete suggesties uit de notitie zijn:


- De introductie van een 'duo-voorzitterschap' (van twee lidstaten). Daarmee blijven de voordelen van het huidige systeem (zoals elke zes maanden een nieuwe impuls, grotere binnenlandse zichtbaarheid van de EU) behouden en worden de nadelen van bijvoorbeeld "team-voorzitterschappen" voorkomen. Het kabinet wil met de Benelux-partners hierover een nader uitgewerkt voorstel maken.


- De mogelijkheid voor de Europese Commissie om het Europees Parlement te ontbinden. De rol van het EP moet groter worden bij de benoeming van de Commissievoorzitter, Europese Commissarissen zouden individuele politieke verantwoordelijkheid tegenover het EP moeten dragen, en dat betekent, voor de juiste balans, dat de Commissie de mogelijkheid moet krijgen het EP te ontbinden.


- De introductie van een expliciete motivatie bij Europese wetsvoorstellen waarom iets op Europees niveau geregeld moet worden. Die motivatie zou onderwerp van debat moeten zijn in het nationale parlement, dat een 'gele kaart' zou moeten kunnen uitdelen aan de Commissie als het van mening is dat er geen grond is voor het wetsvoorstel. De lidstaten zouden op basis daarvan een openbaar 'ontvankelijkheidsdebat' moeten voeren in de Raad.


- (Her)introductie van het dubbelmandaat voor nationale en europarlementariërs zodat de kennis en netwerken van nationale parlementen vergroten.


- Nauwere samenwerking tussen de Hoge Vertegenwoordiger (nu: Solana) en de Commissaris voor externe betrekkingen (nu: Patten). Op termijn kan gedacht worden aan het in elkaar schuiven van de twee functies.


- (Op langere termijn) één enkele zetel voor de EU in de VN Veiligheidsraad, de Wereldbank en de G8.