Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Provincie gaat door met sanering Fijnaart
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben besloten door te gaan met de voorgenomen sanering van het gebied Voorstraat en omgeving in Fijnaart. De ingebrachte zienswijzen van een aantal bewoners geven het college onvoldoende aanleiding af te wijken van de eerder gekozen uitgangspunten voor de sanering. Het streven is de sanering in juni 2003 te laten beginnen.
Zoals bekend is het gebied Voorstraat/Molenstraat/Kadedijk verontreinigd met lood. Dit metaal heeft bij langdurige blootstelling een schadelijke invloed op het bloed en zenuwstelsel van mensen. De loodverontreiniging komt grotendeels van puin, sloopafval, kool- en sinteldeeltjes en stukjes geglazuurde dakpan. Om het gebied te kunnen saneren heeft de provincie een saneringsplan gemaakt op basis van een aantal uitgangspunten. Eén ervan is dat in de tuinen, vanwege hun omvang en landelijke ligging, gewasteelt mogelijk moet zijn. Nu én in de toekomst moet de grond geschikt zijn voor 'wonen met moestuin'. Dit sluit aan op het landelijke beleid. Verder heeft de provincie nadrukkelijk gekeken naar de risico's voor kinderen. Zij eten niet alleen gewassen uit de moestuin, maar kunnen ook regelmatig contact hebben met de grond. De provincie vindt dat kinderen onbeperkt op de grond moeten kunnen spelen. Op basis van de uitgangspunten, twee rekenmodellen, metingen en de norm van het Rijksinstituut voor de milieuhygiëne, én in overleg met de GGD, heeft de provincie in een ontwerpbeschikking een veilige saneringsnorm vastgesteld
van 152 mg lood per kilo grond. Zo'n 140 percelen hebben hogere concentraties dan deze norm.
Zienswijzen
Tegen de ontwerpbeschikking zijn negen zienswijzen ingediend. Hoewel enkele indieners zijn verhuisd, neemt de provincie hun zienswijzen mee.
Rode draad in een aantal zienswijzen is dat de sanering niet gebaseerd moet worden op 'wonen met moestuin' maar op 'wonen met tuin'. Verder vinden enkele indieners dat het risico van blootstelling aan de loodverontreiniging gebaseerd moet worden op een volledig leven en niet op een kinderperiode van 0 tot 6 jaar. Ten slotte zijn vraagtekens gezet bij het uitgevoerde (gewas)onderzoek, dat mede diende om de saneringsnorm vast te stellen. Op basis van hun argumenten vinden de indieners de gekozen saneringsnorm van 152 mg/kg te zwaar.
Soepelere saneringsnorm
Voor de indieners van de zienswijzen heeft de provincie hoorzittingen gehouden. Vervolgens hebben Gedeputeerde Staten zorgvuldig bepaald of de zienswijzen aanleiding gaven af te wijken van de gekozen uitgangspunten van de sanering. Het college is tot de conclusie gekomen dat dit niet het geval is. Met onzekerheden, waarvan in het (gewas)onderzoek sprake is, heeft de provincie voldoende rekening gehouden. Ze leiden eerder tot een zwaardere dan tot een soepelere saneringsnorm.
Gedeputeerde Staten hebben hun huidige beschikking daarom vastgesteld conform de ontwerpbeschikking. Bovendien heeft het college besloten de sanering technisch te gaan voorbereiden. Gezien de omvang, de ernst van het geval en de vertraging die al is ontstaan, zullen de onzekerheid bij betrokkenen over de start van de sanering zoveel mogelijk worden weggenomen. Het besluit beoogt een zo snelle mogelijke verbetering van de leefbaarheid in het gebied.
De beschikking ligt zes weken ter inzage in het provinciehuis en bij de gemeente. Belanghebbenden kunnen in die termijn in beroep gaan bij de Raad van State. De percelen van deze bezwaarmakers worden vooralsnog buiten de uitvoering van de sanering gehouden.