Collegebesluiten 24 september
B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
Stadswachten krijgen meer bevoegdheden (2002/8843)
Om stadswachten effectiever te kunnen laten optreden bij surveillances en controles, hebben college en raad in 2001 besloten acht stadswachten op te laten leiden tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Zij krijgen daarmee de bevoegdheid om processen-verbaal op te maken. Zes van hen hebben nu de opleiding voltooid. Het college heeft nu besloten deze zes medewerkers te benoemen tot BOA.
Negen andere stadswachten krijgen toezichthoudende bevoegdheden. Daarnaast dient bij de Brandweer een aantal medewerkers alsnog uitgerust te worden met toezichthoudende bevoegdheden. De toezichthoudende bevoegdheid geeft de mogelijkheid vergunningen op te vragen, administratie in te zien, inlichtingen te vorderen, et cetera. Het college heeft nu besloten negen stadswachten en de medewerkers van de brandweer aan te wijzen als toezichthoudend ambtenaar. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.
Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek
College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/8847)
Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.
Vrijstellingsprocedure voor antennemast wordt vervolgd (2002/8849) KPN Mobile heeft een art. 19 vrijstellingsverzoek ingediend voor de verplaatsing van een bestaande antennemast en uitbreiding ten behoeve van mobiele communicatie. Vanuit stedenbouwkundig, welstand, planologisch en beleidsmatig oogpunt zijn geen bezwaren tegen het bouwen van de gevraagde antennemast met technische ruimte. De inspraakprocedure voor dit verzoek is afgerond en er zijn geen inspraakreacties tegen het verzoek binnengekomen. De vrijstellingsprocedure wordt nu vervolgd en het plan wordt nu ter visie gelegd.
Verzoek vestiging cultureel centrum aan de Malapertweg afgewezen (2002/8621) Het Cultureel Centrum Irakezen Nieuwegein heeft een verzoek ingediend om de bestemming van de voormalige boerderij aan de Malapertweg 23 te wijzigen ten behoeve van een cultureel centrum. Deze aanvraag is aangemerkt als een artikel 19 vrijstellingsverzoek. Het college heeft het verzoek afgewezen omdat de vestiging van een cultureel centrum teveel verkeer aantrekt en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied teveel zal worden aangetast.
Bezwaar tegen ponton ongegrond verklaard (2002/6795) In juni 2002 heeft de gemeente zichzelf volgens de gebruikelijke procedure een bouwvergunning verleend voor het plaatsen van een ponton aan de Veerweg. De zeilvereniging De lek heeft hiertegen bezwaar gemaakt. De bezwaren betreffen een verminderde toegankelijkheid van de haven, het niet voldoende geïnformeerd zijn over de plannen en een verzoek om verplaatsing van het inmiddels gerealiseerde ponton. De Woningwet stelt duidelijke criteria (bestemmingsplan, welstand bouwtechniek) waaraan bouwplannen getoetst moeten worden. De bezwaren hebben geen betrekking op deze criteria. Het bouwplan voldoet aan alle gestelde eisen zodat het college verplicht is de bouwvergunning te verlenen en ook geen aanleiding ziet een ander besluit te nemen.
College neemt kennis van PPC advies bestemmingsplan Het Klooster (2002/8848)
Het college heeft kennisgenomen van het advies van 4 september 2002 van de Provinciale Planologische Commissie (PPC) aan Gedeputeerde Staten over het goedkeuringsbesluit voor het bestemmingsplan Bedrijvenpark Het Klooster 2002 en de ingediende bedenkingen. De belangrijkste elementen uit het PPC-advies zijn:
1. grootte van het bedrijvenpark: 105 ha akkoord
2. haven in de noord-oostpunt: nader onderzoek noodzakelijk
3. windmolens: positionering duidelijker aangeven
4. breedte NRC-zone: gemeentelijke visie akkoord
5. nieuw (specifiek) agrarisch bouwperceel: uitsluiten woning
6. bijgebouwen bij woningen: max 50m2 i.p.v. 75 m2.
Het bestemmingsplan zal op basis van het advies worden aangepast (correctieve herziening).
Portefeuille van wethouder Carla Breuer
Voorlopige vergunning voor peuterspeelzaal en schoolkinderopvang (2002/8844)
De stichting Kinderopvang Nieuwegein heeft een vergunning aangevraagd voor een peuterspeelzaal in de Beatrixschool en een schoolkinderopvang in de Montessorischool. Nog niet alle gegevens zijn binnen. De veiligheid en hygiëne zijn wel gewaarborgd en daarom heeft het college besloten een voorlopige vergunning af te geven van 2 september 2002 tot uiterlijk 1 januari 2003.
Toetrederskorting vervangt werkaanvaardingssubsidie en uitstroomsubsidie (2002/6358) Het college heeft besloten de verordening Subsidiebeleid en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz te wijzigen. Dat was noodzakelijk als gevolg van de inwerkingtreding van het Belastingplan 2002 per 1 januari 2002. De gemeentelijke werkaanvaardingssubsidie - voor iemand die in een regulier betaalde baan begint - moest vervallen door de invoering van een toetrederskorting van de belastingdienst. Ook de uitstroomsubsidie voor de WIW-werkervaringsplaatsen is om die reden komen te vervallen. Het totale bedrag dat iemand ontvangt die uitstroomt naar een regulier betaalde baan blijft gelijk.
Portefeuille van wethouder Evert van Linge
Artikel 42 brief LeNi over woonwagenlocatie Hofweide beantwoord (2002/7948)
De fractie van Leefbaar Nieuwegein heeft vragen gesteld over de situatie rond de woonwagenlocatie aan de Hofweide. Het college geeft in haar antwoordbrief aan dat er destijds geen besluit is genomen om onderzoek te doen naar een specifieke woonwagenlocatie voor zigeuners. Wanneer de rust is weergekeerd zal de verhuur van de standplaatsen via het reguliere woonruimteverdelingssysteem plaatsvinden. Dit betekent dat de toewijzing geschiedt onder belangstellenden op basis van inschrijvings- of registratieduur, hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen groeperingen.
Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen
Ontheffing verleend voor overslagactivteiten Utrechtsestraatweg/ Remiseweg (2002/8062)
Het college heeft besloten om NBM Noord-West bv een ontheffing te verlenen van de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze ontheffing is nodig om overslagactiviteiten uit te voeren ter plaatse van de laad- en loswal aan de Utrechtsestraatweg/ Remiseweg. Hierbij wordt zand overgeladen vanuit een schip naar vrachtwagens/dumpers met behulp van een mobiele kraan. Dit vindt plaats in de periode van 30 september tot uiterlijk 20 december 2002. De ontheffing ligt ter inzage van 26 september tot 7 november 2002 in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. De gemeente plaatst een openbare kennisgeving in de Molenkruier van 26 september 2002. In deze kennisgeving staat vermeld hoe belanghebbenden bezwaar kunnen indienen tegen de ontheffing.
Portefeuille wethouder Martin Monrooij
Verkoop van reststroken aan de Wierselaan (2002/8617)
Het college besluit de bewoners van de percelen Wierselaan 135 t/m 141 een aantal reststroken te koop aan te bieden tegen een aangepaste (lagere) grondprijs per m². Aanleiding van de verkoop van deze reststroken is het stadsvernieuwingsplan in Vreeswijk-Noord. Naast een bestaande rij woningen aan de Wierselaan ontstaan reststroken die niet passen in het inrichtingsplan van de openbare ruimte.
Grondruil tussen Remu-Infra en de gemeente (2002/8624) De REMU heeft op twee percelen grond (elk 16 m²) in de wijk Lekboulevard verdeelstations staan. De grond is echter nog van de gemeente. Daarnaast heeft de gemeente twee percelen (16 m² en 42 m²) van de REMU in de wijken Lekboulevard en Fokkesteeg in gebruik als openbare ruimte. Het college besluit met REMU Infra N.V. over te gaan tot grondruil van deze percelen met 'gesloten portemonnee'.
College beantwoordt vragen Leefbaar Nieuwegein over verkeersveiligheid Henri Dunantlaan (2002/8108) In een artikel 42 brief stelt Leefbaar Nieuwegein het college twee vragen: ? Ziet u in dat de wegvernauwing in de Henri Dunantlaan de verkeersveiligheid ter plaatse vermindert? Het college is van oordeel dat de wegversmalling bij de huidige rijsnelheid van 30 km/uur een verkeersveilige voorziening is. De wegversmalling is bedoeld om de rijsnelheid te verminderen en de verkeersveiligheid voor (afslaande) fietsers te verbeteren, zonder ten koste te gaan van het comfort voor busreizigers. Naar het oordeel van het college zijn deze doelen bereikt. ? Wat zijn de beweegredenen voor de 30 km/uur limiet op het Parkhout? Het college verwijst hiervoor naar het amendement op het raadsbesluit voor het wijkverkeersplan Hoog Zandveld. Het college is van mening dat de genomen raadsbesluiten voor wijkaanpakken ongewijzigd moeten worden uitgevoerd. Op het Parkhout worden op korte termijn nog snelheidsremmers aangebracht. Na uitvoering van het wijkverkeersplan Doorslag ontstaat een groot 30 km/uur gebied.
(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de (beoogd) raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.
Invoerdatum 26-9-2002