Provincie Limburg

Mogelijkheden schadebestrijding aan landbouwgewassen

Vrijstellingen Flora- en Faunawet

Gedeputeerde mevrouw Odile Wolfs komt de landbouwsector tegemoet in het bestrijden van schade door een aantal beschermde diersoorten aan land- en tuinbouwgewassen. "Wanneer er economische schade aan landbouwgewassen dreigt te ontstaan, moet de grondgebruiker binnen de wettelijke regels van de Flora- en Faunawet de mogelijkheid krijgen in actie te komen. De Provincie kan ontheffingen en vrijstellingen verlenen voor het verjagen of doden van de dieren die de schade veroorzaken", aldus mevrouw Wolfs. Na uitvoerig overleg met organisaties voor natuurbescherming, landbouw en de jacht is de uitvoeringsnota Flora- en Faunawet tot stand gekomen. GS hebben op 17 september jl. deze nota vastgesteld. Op 11 oktober a.s. wordt in het kader van deze nota een verordening ter vaststelling aangeboden aan PS.

Bij provinciale verordening krijgen grondgebruikers algemene vrijstelling om zwarte kraaien en kauwen te verjagen en te doden. Hiermee wordt belangrijke schade aan landbouwgewassen voorkomen. Daarnaast mogen grondgebruikers op grond van deze vrijstelling de volgende soorten verjagen: haas, rietgans, kolgans, grauwe gans, smient, wilde eend, holenduif, spreeuw, ringmus, huismus, meerkoet, knobbelzwaan, roek, ekster, bosmuis en veldmuis. Wanneer het verontrusten of het verjagen van deze laatste groep diersoorten niet afdoende is, kunnen deze diersoorten gedood worden op grond van de aan Faunabeheereenheden (FBE) verleende ontheffing.

Faunabeheereenheden
Er komen drie faunabeheereenheden in Limburg voor het beheren van dierpopulaties zoals reeën en wilde zwijnen en het bestrijden van schade door dieren in Noord-, Midden- en Zuid - Limburg. FBE zijn door de Provincie erkende samenwerkings-verbanden van landbouwers, jagers en natuurbeschermers. FBE stellen faunabeheerplannen voor een tijdsduur van vijf jaar op voor hun werkgebieden. De Provincie keurt deze plannen goed, verstrekt ontheffingen en ontvangt jaarlijks een openbaar verslag van de Faunabeheereenheden. GS stellen dit jaar en in 2003 165.000,- subsidie voor de FBE beschikbaar. GS zien deze subsidietoekenning als een extra stimulans voor het versneld oprichten van FBE.

Schadedrempel
GS stellen voor de schadedrempel voor het bestrijden van belangrijke schade aan landbouwgewassen aan te passen van 150,- naar 115,- per ha. Dit voorstel is tot stand gekomen op verzoek van de LLTB en met instemming van het Faunafonds. Als deze schade dreigt te ontstaan kan de faunabeheereenheid op basis van een ontheffing op voorhand plaatselijke jagers of boeren schade laten bestrijden.

Ontheffingen
Vanaf 1 april 2002 zijn er 800 verzoeken voor informatie en voor het verlenen van ontheffingen door de provincie afgehandeld. Inmiddels zijn 45 ontheffingen verleend en 19 bezwaren behandeld die onder meer betrekking hadden op het doden van vossen om de hamster te beschermen. Deze ontheffing voor het doden van vossen is bij de behandeling van bezwaar ingetrokken door GS. De hamster is wel bedreigd maar komt niet voor op de Nationale Rode Lijst van bedreigde soorten. Dit komt door het ontbreken van gegevens over de hamster en zijn habitat. In het door GS op 5 februari 2002 voor inspraak vastgestelde conceptbeleid is echter wel verwezen naar deze lijst.

De beleidsnota behandelt ook de sluiting van de jacht als gevolg van bijzondere weersomstandigheden, het beschermen van de kievit tegen het rapen van eieren en het aanwijzen van de beschermde leefomgeving. 24-9-2002 17:05