Rabobank Nederland

Rabobank voorziet productiegroei in bouw op middellange termijn Rabobank Nederland, 24/9/2002 03:33 PM

---

Uit de nieuwste, 26e uitgave van Rabobank Cijfers & Trends blijkt dat er voor de bouwsector op middellange termijn productiegroei wordt verwacht. Dit jaar zien we nog een daling in de productie van 0,5%. De nieuwbouw daalt met 4-6%. De verwachte stijging in de grond-, weg en waterbouw en in de sector renovatie, onderhoud en herstel compenseert de daling niet geheel. Dit vooruitzicht hield John van Nuenen, lid van de raad van bestuur van de Rabobank Groep, zijn gehoor voor op 24 september op de Floriade.

De nieuwste Rabobank Cijfers & Trends stelt dat de bouwsector vorig jaar niet zo best heeft geboerd. Er viel weliswaar een omzetstijging van 5% te noteren maar die was geheel en al te danken aan de prijsstijgingen, die ook 5% bedroegen. De groei van het productievolume bedroeg precies nul.

De vooruitzichten voor 2002 zijn nog niet rooskleurig. Er wordt een daling van het productievolume verwacht van ongeveer een half procent. Pas op de middellange termijn voorzien we een groei van circa 1,5% per jaar.

De woningbouw In 2002 werden 63.000 bouwvergunningen afgegeven (in 2001 waren er dat nog 79.000). In 2002 zal de nieuwbouwproductie naar verwachting verder afnemen met ruim 6%. De krimp in de productie van nieuwe woningen wordt gedeeltelijk veroorzaakt doordat met name duurdere woningen langer te koop staan. Oorzaak hiervan is dat de prijzen fors zijn gestegen zonder dat daar een navenante kwaliteitsstijging tegenover staat. Voor de middellange termijn verwacht de Rabobank een jaarlijkse daling van de nieuwbouwproductie van 0,5%.

De utiliteitsbouw De utiliteitsbouw heeft te maken met veel afgeblazen nieuwbouwplannen. Dit jaar wordt een productiedaling van 4% verwacht. Met name in het kantorensegment is de vraag naar vierkante meters verminderd, terwijl het aanbod is blijven toenemen. Hierdoor is er in dit segment inmiddels sprake van een aanzienlijk overaanbod en zullen nieuwe objecten voorlopig in de ijskast worden gezet. Voor de middellange termijn wordt een jaarlijkse groei van circa 2% verwacht.

De grond-, water,- en wegenbouw Van de deelsectoren heeft eigenlijk alleen de grond-, water- en wegenbouw het goed gedaan. Die wist in 2001 een omzetstijging van zo'n 10% te realiseren. Maar dat is vooral te danken aan het feit dat deze deelsector vooral budgetafhankelijk is en er meestal sprake is van langlopende projecten waarvoor van tevoren geld wordt gereserveerd. Voor dit jaar wordt een productiegroei van circa 2% geraamd, en voor de middellange termijn 1% per jaar.

Trends De bouwsector is van oudsher weinig transparant voor buitenstaanders. Om het door de fraudebeschuldigingen geschonden imago te herstellen zal die transparantie er toch moeten komen: openheid in elke fase van het bouwproces. Daarnaast zal gestreefd moeten worden naar zo klantgericht mogelijk bouwen. Een voorbeeld hiervan zijn levensloopbestendige woningen, die eenvoudig aangepast kunnen worden aan de veranderende behoeften in opeenvolgende levensfasen van de bewoners. Door zulke initiatieven neemt de bouwsector haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt men bij aan een duurzame samenleving.

Bouw en innovatie Het NIPO heeft in opdracht van de Rabobank onderzoek gedaan naar innovatie in het MKB. Enkele uitkomsten uit dit onderzoek met betrekking tot de bouwsector: - Het valt op dat de bouw relatief gezien een van de minst innovatieve sectoren is. De elektrotechnische installatiebedrijven vormen de positieve uitzondering: 98% daarvan verrichtte de afgelopen twee jaar vernieuwingsinspanningen. - Verschillende motieven liggen aan de vernieuwingsactiviteiten ten grondslag. Allereerst bedrijfseconomische motieven, maar ook de noodzaak om te voldoen aan veranderende wet- en regelgeving en de behoefte om de efficiency te verhogen. - Naast de ondernemer zelf hebben ook de afnemers en brancheorganisaties een belangrijke stimulerende rol. - De vernieuwingen in bouw zijn vooral gericht op verbetering van de bedrijfsprocessen en op het toepassen van nieuwe ICT-technologie. - De noodzakelijke kennis en middelen om te innoveren zijn afkomstig van brancheorganisaties en leveranciers. Bij de elektrotechnische installatiebedrijven ligt de nadruk op kennisuitwisseling tussen collega-bedrijven.

Op 24 september is de 26e uitgave verschenen van Rabobank Cijfers & Trends, dè vraagbaak voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB). In deze studie zijn de economische ontwikkelingen en toekomstperspectieven van 75 branches in het MKB onderzocht. Het onderzoek biedt de ondernemer uitgebreide en realistische informatie waarmee hij de situatie van zijn eigen bedrijf kan vergelijken. Deze keer is uitgebreid stilgestaan bij het thema innovatie.