Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

24 september 2002


1.
Ontruimingsprocedure Taatsendijk 4

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een gerechtelijke procedure in gang te zetten om de laatste gemeentelijke woning in de polder Papendorp te ontruimen. In het kader van de planontwikkeling Leidsche Rijn, deelplan Papendorp, moet deze woning worden gesloopt. De huurder van de woning wil de woning echter niet ontruimen onder de daarvoor geldende reguliere voorwaarden. De tijdsdruk op de uitvoering van met name infrastructurele werken laat geen verder uitstel toe. Daarom is een gerechtelijke procedure tot ontruiming (Kort geding) onvermijdelijk.


2. Park Transwijk

Grote stadsparken krijgen een opknapbeurt, is aan de bewoners van Utrecht beloofd. Park Transwijk is daar een voorbeeld van. Het college is akkoord gegaan met het voorlopig ontwerp voor de verdere inrichting van Park Transwijk, de zogeheten fase 2. Deze plannen zijn met behulp van bewoners opgesteld. Er is een klankbordgroep ingesteld. Daarnaast zijn er workshops geweest voor de skatebaan, de speeltuin en de siertuin. Ook via internet is commentaar op diverse ontwerpen gegeven. Uitgangspunt voor de herinrichting is een betere toegankelijkheid en veiligheid, meer variatie en het samenbrengen van aantrekkelijke voorzieningen in het park.

De belangrijkste ingrediënten van dit voorlopig ontwerp zijn een nieuwe speeltuin, een horecapaviljoen met terras aan een vijver, een siertuin en stadsboerderij. Deze voorzieningen, die allemaal centraal in het park komen, zijn via een nieuwe laan in het verlengde van de Vasco da Gamalaan toegankelijk. Daarnaast wordt het grote veld beschikbaar gemaakt voor evenementen en komt er een skatebaan naast de huidige verkeerstuin. Parkeervoorzieningen komen er in de berm van de nieuwe laan met extra parkeermogelijkheid bij grote evenementen.

Het college stelt de gemeenteraad voor 7 miljoen euro te besteden aan het opknappen van het park. Er is bovendien Europese subsidie beschikbaar.

Het horecapaviljoen komt aan de hoofdroute te liggen tussen de nieuwe voorzieningen, centraal in het park. Zodra de plannen zijn goedgekeurd zoekt de gemeente naar gegadigden die zowel het ontwerp, de bouw als de verdere exploitatie van het horecapaviljoen voor zijn rekening neemt, binnen de kaders die de gemeente stelt. Een horeca-ondernemer met durf, die een Frans/ Nederlands café-restaurant duurzaam weet te exploiteren.

Het voorlopig ontwerp komt eind oktober in de commissie AZVWWF. Na het vaststellen door de raad wordt een definitief ontwerp opgesteld en volgen de bestekken en aanbesteding. Naar alle verwachting zal in de zomer van 2003 de eerste spade in de grond gaan.

Op donderdag 26 september a.s. is de maquette van Park Transwijk voor het eerst te zien in het winkelcentrum Kanaleneiland (van half 3 tot half 5, in de buurt van de AH). Daarna zal de maquette in het wijkservicecentrum op de Marco Pololaan te bezichtigen zijn.


3. Velvergunningen

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten tot het verlenen van een velvergunning voor het vellen van bomen op de volgende locaties:

Einsteindreef.

De Einsteindreef wordt heringericht. Bij deze werkzaamheden zullen 17 bomen worden geveld.

Het plan omvat het uitbreken van de bestaande verharding en een nieuw aan te leggen wegconstructie. Een aantal fietspaden is nu uitgevoerd in tegels. Deze bestrating wordt vervangen door asfalt. De 17 bomen zijn in het plangebied niet inpasbaar, als gevolg van benodigde graafwerkzaamheden en/of uitbreiding van de (ondergrondse) wegconstructie binnen 1 meter van de boom. Geen van de bomen is verplantbaar. Bij de reconstructiewerkzaamheden zullen nieuwe bomen worden herplant. De bomen, die blijven staan, zullen voldoende worden beschermd tijdens de reconstructieactiviteiten. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart. De uitvoering zal ongeveer één jaar gaan duren.

Sportpark Marco van Basten

Aan de Kanaalweg in de wijk Oog in Al wordt het Sportpark "Marco van Basten" gerealiseerd. Ten behoeve van de aanleg van dit sportpark zullen 110 bomen worden geveld. Van de 110 te vellen bomen zijn er 50 verplantbaar. Binnen dit project is er ruimte om 9 bomen te verplanten, voor de overige bomen is geen ruimte ze te herplanten. Volgens de huidige planning start de realisatie van het Sportpark in november 2002. De bomen die blijven staan zullen voldoende worden beschermd tijdens de omringende sloop- en bouwactiviteiten. Na de realisatie van het Sportpark zullen er ca. 27 nieuwe bomen worden herplant.

Oude Houtensepad

Op het perceel aan het Oude Houtensepad 46 staan 16 bomen die in een matige tot slechte conditie verkeren of zaailingen zijn. Na deskundige beoordeling heeft het college besloten om de bomen te vellen.

Papendorp Noord

Ten behoeve van de ontwikkeling van het industrieterrein Papendorp moeten 86 zwarte populieren en diverse beplantingen langs de Taatsendijk worden geveld. Het gaat hier om singelbeplanting, en voormalige erfbeplanting. Naast de zwarte elzen worden 3 Italiaanse populieren, 2 fruitbomen, 3 schietwilgen en 1 kronkelwilg geveld. Het merendeel van de bomen verkeert in een slechte conditie. Ten behoeve van de aanleg van het industrieterrein moet de grond worden opgehoogd en op het terrein zullen kantoor- en bedrijfsgebouwen worden gebouwd. Daarom is het onmogelijk de bestaande bomen te behouden.


4. Flexibeler inspelen op welzijnsvragen Leidsche Rijn
Het deel van het budget dat de wijk Leidsche Rijn flexibel kan inzetten voor welzijnsactiviteiten, wordt volgend jaar opgehoogd naar 15%. Dit jaar gaat het om 12,5%. Verder is het streven om in 2003 een 'financiële buffer' te reserveren van 5% van het totale wijkwelzijnsbudget. Dit geldpotje kan de wijk dan achter de hand houden om urgente problemen mee op te lossen die pas in de loop van het jaar ontstaan. De wijkraad kan mogelijk een rol krijgen bij het besteden van dit potje.

Deze nieuwe maatregelen van het college van burgemeester en wethouders moeten de wijkwelzijnsorganisatie SMOL in staat te stellen flexibeler in te spelen op vragen uit de wijk Leidsche Rijn. Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die voor dit jaar al zijn genomen: een flexibeler pakket aan welzijnsactiviteiten bieden, een oplossing zoeken voor onvoorziene knelpunten en een nieuwe welzijnsbestemming geven aan geld dat door vertraagde oplevering van voorzieningen dit jaar niet daaraan kan worden besteed.

Met deze maatregelen geeft het college gehoor aan de motie van de raad van 30 mei 2002. Het college is het eens met de raad dat een wijkwelzijnsorganisatie in een nieuwbouwwijk zich financieel flexibeler moet kunnen opstellen. De bevolkingssamenstelling in een wijk in aanbouw verandert immers in een hoog tempo en er wordt regelmatig afgeweken van de planning van voorzieningen.