PRICEWATERHOUSECOOPERS

Terughoudend groeiklimaat voor West-Europa in 2002

NERVEUZE CONSUMENT EN INTERNATIONALE ONZEKERHEID VEROORZAKEN VOOR

WEST-EUROPA TERUGHOUDEND GROEIKLIMAAT IN 2002

Verwacht wordt dat de economische groei in de Eurozone dit jaar niet meer dan gemiddeld zon 1% zal zijn, nu de consument voorzichtig blijft en ondernemingen hun investeringen uitstellen. Dit wordt uiteengezet in een nieuwe uitgave van PricewaterhouseCoopers, die vandaag wordt gepubliceerd. De groei kan zich volgend jaar eventueel versnellen tot iets meer dan 2% indien er zich geen nieuwe grote schokken voordoen in de internationale economie, al zijn bepaalde onzekerheden niet geheel uit te sluiten.

PwC concludeert in haar analyse, die vandaag is verschenen in de laatste uitgave van de European Economic Outlook, dat Duitsland waarschijnlijk de slechts groeiende economie van alle grote Europese economieën zal blijven, met een gemiddelde groei van het BBP van gemiddeld 0,5% in 2002, vergeleken met 0,75% voor Italië en Nederland,
1,25% voor Frankrijk en 2% voor Spanje. Voor het Verenigd Koninkrijk wordt een gemiddelde groei van zon 1,5% verwacht voor 2002, terwijl er een langzamere groei van slechts 0,5% wordt verwacht voor Zwitserland (zie bijgevoegd overzicht voor meer informatie). De groeivooruitzichten voor 2003 voor Duitsland, Frankrijk en Italië liggen rond de 2-2,5%; in Spanje en het Verenigd Koninkrijk zal de groei accelereren, maar die in Zwitserland zal terughoudend blijven.

In het rapport wordt er echter ook gewezen op de aanzienlijke onzekerheden in dit scenario. Wat betreft het internationale economische klimaat, is het onduidelijk of het herstel in de Verenigde Staten duurzaam zal blijken en is er tevens onduidelijkheid omtrent de gevolgen van eventuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten voor de olieprijzen. De onzekerheden gelden ook voor de binnenlandse factoren (laag niveau van consumentenvertrouwen en bestedingen binnen de Eurozone, alsmede tekenen van verminderd vertrouwen van bedrijven, in het bijzonder in Duitsland).

PricewaterhouseCoopers stelt:
Het economisch herstel is in de Eurozone nog niet geheel van de grond gekomen, terwijl het internationale economische klimaat zeer onzeker blijft. In deze omstandigheden zien wij dan ook geen enkele reden waarom de ECB de rente zou verhogen. Indien zich echter verdere tekenen van achterblijvende groei blijven voordoen, lijkt een renteverlaging later in het jaar op zijn plaats. Het rapport bevat tevens een nieuw onderzoek naar de oorzaken van de uiteenlopende ontwikkelingen in de consumentenbestedingen; er was namelijk sprake van een sterke groei in consumentenbestedingen vanaf halverwege de jaren 90 in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en enkele van de kleinere West-Europese landen, terwijl de consumentenbestedingen in de grotere landen van de Eurozone en Zwitserland een meer beheerste groei lieten zien.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat deze verschillen veroorzaakt werden door een groot aantal factoren, waarvan er twee uitspringen, te weten:

vermogenseffecten vanuit de vermogens- en huizenmarkt hebben een grotere positieve invloed gehad op de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en bepaalde kleinere West-Europese landen zoals Nederland en Ierland dan in landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië; en

de terugval in de huidige en verwachte inflatie was duidelijker in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de kleinere West-Europese landen zoals Ierland en Portugal, dan in de belangrijke landen uit de Eurozone zoals Frankrijk en Duitsland, of zelfs Zwitserland.

De conclusie van het onderzoek is dat een reële groei in besteedbaar inkomen, gecombineerd met een aanhoudend lage inflatie en belastingverlagingen in bepaalde landen in de Eurozone, het komend jaar de belangrijkste stuwers achter de consumentenbestedingen zullen zijn. De verwachting is dat de spaarquoten in de meeste West-Europese landen omhoog zullen gaan, aangezien de consument reageert op recente dalingen op de vermogensmarkten en de aanhoudende grote economische onzekerheid.

Wij verwachten aanhoudende aanzienlijke verschillen in de percentages van de consumentenbestedingen in 2002, waarbij de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een snellere groei zullen laten zien dan de grote economieën van de Eurozone. Voor 2003 verwachten wij een ietwat grotere samenkomst van de verschillende groeipercentages voor de consumentenbestedingen, al zullen Duitsland en Zwitserland waarschijnlijk wat achterblijven door hun toenemende werkloosheid en minder rooskleurige ontwikkelingen op de huizenmarkt, stelt PricewaterhouseCoopers.

24 sep 02 10:15