Voedingscentrum start actie om consumptie groente te stimuleren Nederlanders schatten diepvriesgroente verkeerd in
Den Haag, 20 september 2002 - Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt
dat bij consumenten grote misverstanden leven over groente. Zo denkt zestig
procent van de Nederlanders ten onrechte dat verse groente na bereiding
meer vitamines en mineralen bevat dan diepvriesgroente. Tachtig procent
meent dat vers meer voedingswaarde heeft dan groente in pot of blik. Om
misverstanden over de gezondheids- en veiligheidsaspecten rondom groente uit
de weg te ruimen en de consument te stimuleren twee ons groente per dag te
eten, start het Voedingscentrum op maandag 23 september de actie Wijs met
groenten.
Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder ruim 1500 respondenten door het
onderzoeksbureau CentERdata van de Universiteit van Brabant, blijkt ook dat
twintig procent van de Nederlanders vindt dat een multi-vitaminepil beter is
dan groente uit pot of blik. Ruim zestig procent meent dat er gezonde en
minder gezonde groenten bestaan, terwijl de helft van mening is dat rauwkost
beter is dan gekookte groente.
Gemaksgroenten prima voor dagelijkse consumptie twee ons groente
De misverstanden over groente staan het eten van voldoende groente onnodig
in de weg. Dit blijkt uit de vragen die de telefonische informatielijn van
het Voedingscentrum dagelijks ontvangt. Zo denken veel mensen dat ze verse
groente moeten eten omdat dat gezonder is dan groente uit diepvries, pot of
blik. In werkelijkheid bevat diepvriesgroente na bereiding net zoveel
vitamines en mineralen als vers, terwijl groente uit pot of blik daar
nauwelijks voor onder doet. Ook 'gemaksgroenten' zijn dus prima om de
aanbevolen hoeveelheid van twee ons groente per dag te halen. Verder is het
niet zo dat de ene groente beter is dan de andere: juist variatie is
belangrijk om zoveel mogelijk waardevolle stoffen binnen te krijgen, zoals
vitamines, mineralen, vezels en bio-actieve stoffen.
Dat veel mensen niet aan de aanbevolen hoeveelheid van twee ons komen, bleek
reeds uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum. De gemiddelde
Nederlander eet slechts 130 gram groente per dag. Bovendien wordt de eigen
groente-consumptie door zeventig procent van de mensen sterk overschat.
Actie Wijs met groenten en gratis Groentewijzer
Met de actie Wijs met groenten wil het Voedingscentrum misverstanden over
groente uit de weg ruimen en de consumptie van groente stimuleren. Tijdens
de actie kunnen consumenten gratis een Groentewijzer aanvragen. De
Groentewijzer bevat overzichtelijke informatie over gezondheids- en
veiligheidsaspecten die bij groente een rol spelen, zoals bijvoorbeeld
resten van bestrijdingsmiddelen, bacteriën en nitraat in groente. Ook koop-,
bewaar- en kookadviezen zijn op de Groentewijzer te vinden. Per groente
wordt bovendien aangegeven hoeveel ingekocht moet worden om na bereiding
twee ons over te houden. De eerste vijftigduizend aanvragers krijgen bij de
Groentewijzer ook het september/oktobernummer van het culinaire tijdschrift
Sla, waarin veel extra informatie is opgenomen van het Voedingscentrum.
Consumentenplatform
De actie Wijs met groente maakt deel uit van de campagne van het
Voedingscentrum over voedselveiligheid. De actie van het Voedingscentrum
sluit aan bij de bevindingen van het Consumentenplatform van het ministerie
van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Dit platform heeft zich deze
maand gebogen over veiligheid van groente en fruit en het beleid van LNV op
dit gebied.
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke
Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke
organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt
gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om
wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde
voeding en voedselveiligheid.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Noot voor de redactie/
Ingezonden persbericht