Gemeente Leiden

Gratis emmer en biozakken

Sleutels voor GFT op Stadhuisplein

MILIEU EN BEHEER - De gemeente biedt zaterdag op het Stadhuisplein weer de 'sleutel' tot zuiver GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) aan. Met deze sleutel kunnen bewoners van de binnenstad hun GFT-afval in één van de twintig GFT-zuiltjes deponeren.

Appelman met sleutel Een op de acht binnenstadbewoners heeft al een GFT-sleutel. De rest zal deze week een folder met bon in de bus ontvangen. Daarmee kunnen zij zo'n sleutel afhalen bij de stand van Milieu en Beheer, komende zaterdag op het Stadhuisplein. Naast een GFT-sleutel en -emmer ontvangen zij gratis een rol BioZakken. Dit zijn biologisch afbreekbare afvalzakjes.

Ook kunt u met uw oude kleine elektrische apparaten terecht op de warenmarkt in Leiden. De dienst Milieu en Beheer staat dan met een markstand op het Stadhuisplein.

Zuiltjes

De GFT-zuiltjes leverden vorig jaar 35 ton zuiver GFT-afval op. Dit GFT-afval van uitstekende kwaliteit kon in zijn geheel worden gecomposteerd De kwaliteit van het GFT uit de binnenstad is uitstekend omdat de inzameling via de afsluitbare GFT-zuiltjes plaatsvindt, louter met zo'n sleutel te openen. Zo kan er geen ander afval met het GFT-afval vermengd worden en wordt hele zuivere compost verkregen. In het voorjaar wordt een gedeelte van deze compost gratis beschikbaar gesteld aan de inwoners van Leiden.

Waarom GFT apart?

Verwerking van gescheiden afval kost minder dan storten of verbranden. Composteren van gescheiden GFT-afval bespaart energie en grondstoffen en levert een nuttige grondstof op. Extra huisvuil storten leidt tot hogere methaanemissies, die sterk bijdragen aan het broeikaseffect. Om het aanbieden van GFT-afval te stimuleren besteedt de gemeente Leiden naast het uitreiken van sleutels voor de GFT-zuil ook aandacht aan het distribueren van BioZakken. Deze afvalzakjes van afbreekbaar maïszetmeel mogen samen met het GFT-afval worden weggegooid.

Kleine apparaten inleveren

Kleine apparaten, zoals een föhn, discman, batterij-oplader of koffiezetapparaat kunt u ook bij de stand van Milieu en Beheer komende zaterdag inleveren. Het gaat hier in bijna alle gevallen om apparaten met een stekker of een batterij, die zo klein zijn dat ze in een boodschappentas passen. Het maakt niet uit of ze heel of kapot zijn. Voor alle elektrische apparaten geldt dat ze apart moeten worden ingezameld.