Gemeente Heusden


Gemeente Heusden op Vestingstedendagen in Grave De gemeente Heusden is lid van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Jaarlijks organiseert een van de leden van deze vereniging de Nederlandse Vestingstedendagen. Dit jaar wordt dit twee daagse festijn georganiseerd door de gemeente Grave op 21 en 22 september. Er is een actief programma, waarbij de bezoeker wordt uitgedaagd 'het verleden te beleven'.

Nederlandse Vestingstedendagen Grave 2002
'Kanonschoten bulderen over Grave. Vrouwen en kinderen maken zich uit de voeten. De Spaanse bezetter doet verwoede pogingen om de stad te behouden tegen de aanstormende bevrijders. Zij verdedigen zich dapper, zal het prins Maurits lukken Grave te veroveren...?'

Spaanse bezetter? Kanonschoten? Een nachtmerrie...?! Gelukkig wel. Toch zullen op zaterdag 21 en zondag 22 september zich dergelijke taferelen zich afspelen in Grave. Het is dan precies 400 jaar geleden dat Prins Maurits de Spaanse bezetter Grave uitjoeg. Gelukkig wordt er nu niet met echte kanonskogels geschoten. Maar wel zal de stad 'bestormd' worden. Dit keer door geinteresseerde toeristen, die graag kennis maken met de mooie monumenten, de gezellige horeca, de aantrekkelijke winkels en de vriendelijke inwoners van de oude vestingstad Grave. Een van de activiteiten is dat alle voormalige vestingsteden zich presenteren in Grave. Het Heusdens Buro voor Toerisme zal met een prachtige stand aanwezig zijn, om te laten zien wat er allemaal te beleven is in Heusden.

Vereniging Nederlandse Vestingsteden
De Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) betreft een samenwerking tussen (inmiddels) zestien voormalige vestingsteden van verschillende aard en grootte. De VNV heeft de volgende leden: Bergen op Zoom, Brielle, Geertruidenberg, Gorinchem, Grave, Hellevoetsluis, 's-Hertogenbosch, Heusden, Hulst, Klundert, Maastricht, Naarden, Nieuwpoort, Ravenstein, Willemstad en Zaltbommel.

Meer informatie over de VNV vindu u op de website: www.vestingsteden.nl. Meer informatie over de Nederlandse Vestingstedendagen Grave vindt u op
www.grave-plaza.nl/showrooms/Vestingsteden/grave