CORDAID

Scouts bouwen huizen voor Mensen in Nood

Met de campagne 'Bouwstenen voor El Salvador'vraagt Mensen in Nood op zaterdag 21 september in heel Nederland aandacht voor het thema wederopbouw na een ramp. In diverse provinciale hoofdsteden bouwen Scoutinggroepen een 'aardbevingsbestendig' huis van hout en touw. Kinderen testen vervolgens of het huis daadwerkelijk aardbevings-bestendig is. Daarna kunnen kinderen en winkelend publiek letterlijk een steentje bij dragen door een bouwsteen te beschilderen en in de woning te plaatsen. Ingrid Tuinenburg (hoofd Mensen in Nood) zal samen met Dennis en Mariëtte van Klussen en Wonen de eerste steen leggen van het huis op het Plein in Den Haag.

Met de campagne 'Bouwstenen voor El Salvador' wil Mensen in Nood aandacht vragen voor de kracht van mensen die na een ramp zelf letterlijk hun leven en huis weer opbouwen. In januari 2001 werd El Salvador getroffen door twee zware aardbevingen. De gevolgen waren desastreus; 1200 doden, duizenden gewonden en bijna een miljoen mensen die van het een op het andere moment dakloos raakten. Na het verstrekken van de eerste noodhulp richt Mensen in Nood zich samen met haar lokale partners op de wederopbouw. Dakloze families krijgen materialen en informatie, zodat ze zelf hun huis kunnen opbouwen.

Met de campagne 'Bouwstenen voor El Salvador' wil Mensen in Nood laten zien dat mensen die getroffen zijn door een ramp niet slechts slachtoffers zijn. Ze willen heel graag zelf hun leven weer opbouwen, maar kunnen daarbij onze (financiële) steun goed gebruiken. Ambassadeurs van de campagne Dennis en Mariëtte van Klussen en Wonen, bezochten onlangs zelf het project. Dennis zal zaterdag de Scouts in Den Haag helpen bij de bouw van een aardbevingsbestendige woning en Mariëtte zal bouwdiploma's uitreiken aan de kinderen die een steen beschilderen en in het huis plaatsen. Aan het landelijke evenement is een wedstrijd verbonden. De Scoutinggroep die het sterkste en mooiste huis heeft gebouwd wint een reis voor twee personen naar El Salvador, om daar met eigen ogen te zien hoe mensen hun huis weer opbouwen.