Ingezonden persbericht

Belvedère en ooftkelder, biefstukzwam en vleugelnoot Week van het Landschap op Landgoed Leyduin

Dit jaar vindt de Week van het Landschap plaats van 21 t/m 29 september op Landgoed Leyduin te Heemstede. Het Noord-Hollands Landschap wil op deze manier aandacht vragen voor één van de oudste buitens in Zuid-Kennemerland waar natuur en cultuur prachtig harmoniseren. De bezoekers die op een terras bij het fraaie koetshuis worden ontvangen, kunnen kiezen uit allerlei activiteiten. Ook voor kinderen zijn er spannende dingen te doen. Dit is de 22e keer dat de twaalf provinciale Landschappen de Week van het Landschap organiseren. Op 12 locaties in Nederland zijn natuurgebieden opengesteld en worden bijzondere activiteiten georganiseerd.

In de weekeinden vindt er vanaf 10.00 uur elk uur een excursie plaats over Landgoed Leyduin, Vinkenduin en Oud-Woestduin onder leiding van een boswachter of een IVN-gids. De laatste excursie start om 16.00 uur. Op doordeweekse dagen start er een excursie om 14.00 uur. Tijdens de excursies wordt gewezen op de rijke cultuurhistorie, paddestoelen, vogels, bomen en planten. Alle excursies vertrekken vanaf het Koetshuis. Daar is ook een terras waar men rustig een kopje koffie kan drinken. Speciaal voor deze Week van het Landschap is er een fietsroute uitgezet. Deze route kunt u gratis afhalen bij het Koetshuis. De fietstocht is 16 km lang en voert langs verschillende andere landgoederen in de omgeving. Voor mensen die liever zelf het Landgoed willen verkennen, zijn er twee fraaie wandelroutes, waarvan de beschrijving voor een klein bedrag is af te halen.

Volop activiteiten voor kinderen
Ook voor kinderen belooft het een leuk evenement te worden. In de weekeinden kunnen ze een ponyritje maken en er is een kabouterpuzzeltocht voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Kabouters wijzen de weg door het bos en geven opdrachten en stellen vragen. Bij het inleveren van de goede antwoorden, krijgen ze een kleine verrassing.
Op zaterdag 21 en zaterdag 28 september zal er gratis een paardentram rijden vanaf de parkeerplaats naar het Koetshuis en visa versa.

Dialezingen en tentoonstelling
Op beide zondagen om 14.00 uur geeft Mieke Wilmink een prachtige dia-lezing waarin zij boeiende verhalen zal vertellen over zowel het Landgoed Leyduin, als andere landgoederen in de omgeving. De lezingen zijn gratis bij te wonen en vinden plaats in het Koetshuis zelf.
Daar is op andere tijdstippen werk te zien van de amateur-kunstenaars van Perspectief uit Castricum.

Openingstijden en bereikbaarheid
De Week van het Landschap is van zaterdag 21 t/m zondag 29 september. De openingstijden zijn in de weekeinden van 10.00 tot 17.00 uur en maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Landgoed Leyduin ligt tussen de Leidsevaart en de Vogelenzangseweg ongeveer 2 km ten zuiden van station Heemstede-Aerdenhout. Gezien de beperkte parkeergelegenheid, raden wij aan zo veel mogelijk met fiets of openbaar vervoer te komen. Vanaf het station is het ongeveer een halfuur lopen langs de Leidsevaart. Buslijn 90 rijdt van het station naar de halte bij de Oase op de Vogelenzangseweg. Vandaar is het 10 minuten wandelen naar het Koetshuis. Het parkeerterrein van Leyduin ligt langs de Manpadslaan, ten westen van de Leidsevaart.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de InformatieWinkel Noord-Hollands Landschap tel 0251-362762. Voor het landelijke programma kijk op www.landschappen.nl.


---

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, 0251-362 747 of 06-53129644.
Er is fotomateriaal beschikbaar.