Ingezonden persbericht

Tentoonstelling Bernd en Hilla Becher - De Mijn in Winterslag, België, 1988 t/m 17 november 2002

Begin november staat 's-Hertogenbosch in het teken van de Erasmusprijs 2002. De prijs is dit jaar toegekend aan het Duitse kunstenaarsechtpaar Bernd en Hilla Becher. Bernd Becher (Siegen 1931) begon zijn kunstenaarsloopbaan als schilder van industriële objecten. Voor zijn grafiek en schilderijen gebruikte hij aanvankelijk foto's van industriecomplexen en onderdelen daarvan. Vanaf ca. 1955 ontdekte hij de kracht van deze foto's als zelfstandige en waardevolle registraties van het industrielandschap, foto's die de hand van de schilder of tekenaar niet nodig hadden om hun verhaal te vertellen. Die ontdekking markeert zijn overgang van de schilderkunst naar de fotografie. Vanaf 1959 werkt hij daarbij samen met Hilla Wobeser (Potsdam 1934) met wie hij in 1961 in het huwelijk trad. Samen ontwikkelden zij een geheel eigen stijl en expressie.

Het is opvallend dat in die foto's vrijwel nooit mensen voorkomen. Bijna altijd gaat het om onderdelen van industriële complexen die met grote precisie en zorgvuldigheid zijn geregistreerd. Dat maakt de Bechers tot een soort geschiedschrijvers die met hun camera een belangrijk aspect van de 20 ste eeuwse wereld hebben vastgelegd. Dat gevoel van documentaire fotografie is het sterkst bij de fotoreeksen waarin één bepaald object vanuit steeds weer een andere gezichtshoek is gefotografeerd. Zo ontstaat een ruimtelijk beeld dat in de meest letterlijke zin een extra dimensie geeft aan de fotografie.

Maar de betekenis van hun werk gaat verder dan het belang als historisch document. Hun wijze van vastleggen geeft aan de gefotografeerde objecten een eigen inhoud. Zelf spreken zij daarom wel eens van 'naamloze sculpturen'. Die techniek wordt bepaald door het ontbreken van harde schaduwen, door een grijzige sfeer die zowel de luchten als de gebouwen lijkt te beheersen. Opmerkelijk is ook dat veel foto's gemaakt zijn in de winter, wanneer de bomen kaal zijn en de strakke lijnen van de vaak monumentale architectuur niet worden verzacht door beplanting en gebladerte. Dit resulteert in foto's die zowel door hun inhoud als door de esthetische kwaliteiten uitermate boeien.

Op de kleine tentoonstelling in het Noordbrabants Museum worden 52 foto's getoond die Bernd en Hilla Becher in 1988 van de Mijn in Winterslag in België hebben gemaakt.

Aan de redactie:
Indien u extra informatie wilt of abeeldingen wilt, kunt u contact opnemen met Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie, tel. 073- 68 77 807 per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl of met Ingrid van Berlo, Medewerker Communicatie, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

Per Saldo, honderd verassende kunstwerken uit de ABN AMRO kunstcollectie In het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch
Te zien van 21 september t/m 1 december 2002
Internet: www.noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 AB 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.