Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven e.o. 12-09-2002 2e persbericht 12 september 2002

Persberichten uit de regio:

Politie doet in Eindhoven mee met fietstocht Lichtjesroute Nick & Linda verlichtingsornament

De Politie Brabant Zuid-Oost is zaterdag 21 september vanaf 19.00 uur prominent aanwezig tijdens de fietstocht langs de Lichtjesroute door Eindhoven. Met infostands op de drie opstapplaatsen (Sint Gerardusplein, Koenraadlaan en Veelakker) en op het 18 septemberplein. Een bijzondere plaats, omdat op deze locatie een groot Nick & Linda-verlichtingsornament staat opgesteld. Nick & Linda staat dit jaar geheel in het teken van jeugd en verkeersveiligheid. Het ornament, gemaakt door de Stichting Lichtjesroute, laat zien dat fietsers hun licht aan moeten doen als het donker is. Niet voor niets, want fietsers vormen een kwetsbare groep in het verkeer, vooral als het donker is.

Op de opstapplaatsen krijgen deelnemers aan de fietstocht een klein presentje van de politie. De actie is bedoeld om mensen erop te wijzen dat de politie vanaf oktober s ochtends én s avonds streng zal toezien op de fietsverlichting en reflectie. Met andere woorden: Val op, fiets verlicht!

Fietsers en bromfietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer: 21 procent van alle verkeersdoden is (brom)fietser. Daarvan overleed een kwart na een ongeval in het donker. Bovendien loopt de (brom)fietser die geen licht aan heeft, tweemaal zoveel kans op een ongeluk. Vanaf oktober gaat de politie streng optreden. Waarschuwen is er dan echt niet meer bij, overtreders gaan direct op de bon. Verlichting op de (brom)fiets is een must, zeker met de donkere dagen in het vooruitzicht.

Excuses
Jongeren van 12 tot en met 18 jaar zijn de belangrijkste doelgroep. Maar dat wil niet zeggen dat andere (brom)fietsers vrijuit gaan. Nog te vaak blijkt dat zware ongelukken voorkomen hadden kunnen worden door goede verlichting. Toch blijken niet alle (brom)fietsers dit te beseffen, en vaak hebben ze direct een excuus paraat wanneer de politie ze aanhoudt voor het rijden zonder licht: Het trapt zo zwaar, met licht, of automobilisten zien me toch wel.... De politie is daar niet gevoelig voor.

Regionale controles
Daarom gaat de Politie Brabant Zuid-Oost de komende maanden strenger controleren. Zoals gezegd beginnen de controles in oktober. Dat wil echter niet zeggen dat overtreders vóór die tijd vrijuit gaan. Dus nogmaals: Val op, fiets verlicht!