Politie Rotterdam-Rijnmond

Uitgave zaterdag 21 september 2002

* EERSTE ACTIES PREVENTIEF FOUILLEREN GOED VERLOPEN

ROTTERDAM - Vrijdagavond vanaf half tien vonden op de Nieuwe Binnenweg de eerste acties plaats in het kader van het preventief fouilleren. Achtereenvolgens werden drie gedeelten, te weten tussen Lage Erfbrug en het Heemraadsplein, tussen de Heemraadsplein en de Claes de Vrieselaan en tussen de Claes de Vrieselaan en de 's-Gravendijkwal afgesloten, waarna iedereen binnen de afgezette gebieden werd gecontroleerd. Ook vonden controles plaats in enkele zijstraten van de Nieuwe Binnenweg. In totaal werden er 14 personen aangehouden. De meeste waren in het bezit van een slag- of steekwapen. Twee mannen (zonder vaste woon- of verblijfplaats) hadden 9mm munitie in hun auto. Alle verdachten werden overgebracht naar het bureau en voorgeleid aan de officier van justitie. Zij kregen een schikking voorgelegd van 200 ... 300 euro of zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Burgemeester Opstelten: 'De Driehoek is uitermate tevreden over de acties. Operationeel verliepen de acties adequaat en professioneel. Bewoners en omstanders reageerden positief en betrokkenen verleenden alle medewerking. De goed verlopen acties bevestigen ons beeld dat preventief fouilleren een effectief instrument is in de strijd tegen de criminaliteit in Rotterdam.' De Burgemeester van Rotterdam heeft als gevolg van nieuwe wettelijke mogelijkheden op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening het gebied dat wordt begrensd door de Mathenesserlaan, Heemraadsplein, Schonebergerweg, Nieuwe Binnenweg, Rochussenstraat, Coolhaven, Rochussenstraat en 's-Gravendijkwal aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Het besluit hiertoe trad op 20 september 2002 in werking en geldt tot 18 oktober 2002. De politie kreeg vrijdagavond van de officier van justitie, op grond van de Wet Wapens en Munitie de bevoegdheid voor de duur van zeven uur (21.00 tot 04.00 uur) in het betreffende gebied verpakkingen, bagage te openen en te onderzoeken, alsmede vervoermiddelen maar ook een ieder aan de kleding te onderzoeken op wapens en munitie.


* AANRIJDING MET DODELIJKE AFLOOP VLAARDINGEN

Zaterdagmorgen vroeg omstreeks half vijf is een 24-jarige man uit Vlaardingen bij een aanrijding op de Holysingel om het leven gekomen. Het slachtoffer reed met zijn auto door nog onbekende oorzaak tegen een boom, nadat hij eerst een lantaarnpaal en een verkeerskastje had geraakt. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en werd met een spoedtransport overgebracht naar het EMC in Rotterdam. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen. De Holysingel is ruim drie uur voor het verkeer afgesloten geweest. De Technische Ongevallen Dienst stelt een onderzoek in.


* JONGEREN MET SOFT DRUGS
De politie heeft vrijdagmiddag op de Nieuwe Binnenweg een groep van zeven jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar oud gecontroleerd. Een aantal van hen was in het bezit van zakjes met soft drugs. Vijf van hen, zijn overgebracht naar een politiebureau, de andere twee konden na staandehouding hun weg vervolgen omdat ze niets bij zich hadden. De drugs van de verdachten is in beslag genomen, waarna ze na een reprimande, door hun ouders zijn afgehaald.


* GREEP IN DE KASSA, VERDACHTE AANGEHOUDEN

Vrijdagavond is op de Argonautenweg een supermarkt overvallen. De overvaller kon door het personeel worden aangehouden. Omstreeks half acht kwam er een man de zaak binnen die een greep in de kassa deed en er met zo'n 450 euro van door probeerde te gaan. De caissière sloeg direct alarm waarop de man door het overige personeel werd overmeesterd. Het gaat om een 22-jarige man uit Gouda. Hij is overgebracht naar een politiebureau, waar hij is ingesloten.


* VERKEERSCONTROLE
De Verkeerspolitie heeft vrijdagavond in het Waalhavengebied verkeerscontroles gehouden, met name om te voorkomen dat er illegale straatraces plaatsvonden. De toegangswegen tot het Parmentierplein waren met borden voor het afgesloten voor het verkeer, met uitzondering van het 'bestemmingsverkeer'. Er werden in totaal 516 bekeuringen uitgedeeld, zoals voor overschrijden van de maximum snelheid(385x) hoogste snelheid 117km/pu), negeren van de geslotenverklaring (112x) maar ook voor geluidsoverlast, niet dragen van de autogordel en rijden door rood licht.

Avonduitgave vrijdag 20 september 2002

* ONDER BEDREIGING VUURWAPENS BEROOFD
Vrijdagmorgen vroeg werd een 16-jarige jongen uit Rotterdam door drie nog onbekende mannen in de Groningerstraat onder bedreiging van vuurwapens beroofd van zijn ketting en drie ringen. De jongen was de tram uitgestapt toen de mannen hem even later drie vuurwapens tegen zijn hoofd zetten en geld eisten. Toen aangever dit niet bleek te hebben, dwongen ze hem om zijn sieraden af te geven. Hierna vluchtte het slachtoffer en reden de mannen op scooters weg. De politie stelt een onderzoek in.


* AANRIJDING MET DODELIJKE AFLOOP
Bij een aanrijding, vrijdagmiddag omstreeks kwart voor één op de Blaak, is een 38-jarige fietser uit Rotterdam om het leven gekomen. Het slachtoffer stak op zijn fiets de weg over toen hij werd aangereden door een bestelbusje, bestuurd door een 20-jarige Rotterdammer. Het bestelbusje kwam vanuit de onderdoorgang van het Churchillplein en reed de met verkeerslichten beveiligde kruising van de Blaak met de Posthoornstraat en de Keizerstraat op. Het slachtoffer werd geschept en meters weggeslingerd en raakte vervolgens een lantaarnpaal. Reanimatie mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De Technische Ongevallen Dienst stelt een onderzoek in.