Gemeente Arnhem

Kunstwerk in Rijkerswoerd

Vanaf zaterdag 21 september is de wijk Rijkerswoerd een kunstwerk rijker. Die dag zal wethouder Rob Gast van Cultuur bij de vijver van het Carl van Ossietzkyplantsoen het kunstwerk van Gerard van Rooy onthullen. Al tijdens de ontwerpfase van Rijkerswoerd werden toekomstige locaties voor kunstwerken aangewezen. Voor de locatie aan het Carl van Ossietzkyplantsoen kon de wijk vorig jaar een keuze maken uit twee gepresenteerde ontwerpen. Nadat beide ontwerpen precies evenveel stemmen hadden vergaard, doorbrak de Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) de patstelling door het ontwerp van Van Rooy voor te dragen bij het College van B&W.

Kunstwerk
Het kunstwerk van de hand van Van Rooy is gemaakt van Belgisch hardsteen. Het beeld is ongeveer drie meter hoog en 2 meter breed. Het is ovaalvormig met daarbovenop een driehoekig dakje, precies passend in de totale vorm. Het lijkt een statisch beeld maar door de kervingen in de steen is er beweging zichtbaar.

Kunstenaar
Gerard van Rooy (1954) voltooide de kunstacademie in Den Bosch. Tijdens zijn academietijd werkte en experimenteerde hij met verschillende materialen. In het laatste jaar hakt hij voor het eerst in steen en verkiest hij het langzame werkproces boven sneller werken in klei of gips. De keuze om zijn atelier in het dorpje Aalst (Brabant) te hebben zegt iets over de kunstenaar die in de rust en stilte van de omgeving, de uitgestrektheid, het waterrijke landschap en het vrije spel van de elementen zijn voornaamste inspiratiebronnen vindt. Zo elementair als de omgeving is, zo elementair zijn zijn beelden.

Gerealiseerde kunstwerken

Al bij de planfase van de wijk Rijkerswoerd werden locaties voor toekomstige kunstwerken aangewezen. In de loop der jaren zijn de volgende kunstwerken gerealiseerd:


1) in 1995 de Pyramide van Norman Dilworth, kruising Marga Klompélaan/ Kruisstraat

2) in 1998 spelaanleidingen op het schoolplein van de Lea Dasbergschool, Agelink & Huijbers
3) in zomer 2002 de Poort van Thom Puckey, Marga Klompélaan
4) NU, september 2002: kunstwerk van Gerard van Rooy, zonder titel, Carl van Ossietzkyplantsoen

Onthulling
De onthulling van het kunstwerk vindt plaats op zaterdag 21 september om 16.00 uur, nabij de vijver van het Carl van Ossietzkyplantsoen (buslijn 7, halte ter hoogte van het winkelcentrum). Belangstellenden uit Rijkerswoerd en van daarbuiten zijn van harte welkom.