Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht experimenteert met culturele planologie

Aboriginals laten sporen na in de Venen

17-9-2002
Op 21 september presenteert Jan van Bergen, portefeuillehouder cultuur van de provincie Utrecht, de resultaten van het kunstproject "Zangsporen in de Venen". Tijdens de Dag van de Venen, een feestelijke bijeenkomst in het Noordse Dorp in Nieuwkoop, wordt voor het eerst een gratis kaart van de Venen onder het publiek verspreid. Een kaart met persoonlijke verhalen van inwoners en kunstenaars over aansprekende plekken in dit groene gebied.

De Zangsporenkaart is geïnspireerd op de cultuur van de aboriginals. Deze oorspronkelijke inwoners van Australië weten in hun land de weg dankzij oude gezongen verhalen: zangsporen. Deze trekken een denkbeeldig spoor door de omgeving met generatieoude herinneringen. Op een vergelijkbare wijze is nu het gebied De Venen in kaart gebracht. Het betreft een plattegrond met 23 zangsporen van inwoners en kunstenaars, met onder meer beschrijvingen van de restanten van de grens van het Romeinse rijk, legendes over reuzen, een gedicht over een geheime plek aan de Wijde Aa en een fietsroute langs de meeste beschreven locaties. De kaart nodigt niet alleen uit tot een ontdekkingstocht door het gebied, maar is ook een experiment op het gebied van de culturele planologie. Bedoeling is om deze bijdragen van inwoners en kunstenaars te gebruiken bij de toekomstige inrichting van de Venen. In dit gebied worden voor landbouw en recreatie nieuwe mogelijkheden gerealiseerd. Het project Zangporen is in opdracht van Stichting Ontwikkeling de Venen uitgevoerd. Deelnemende kunstenaars zijn o.a: Agneta Evenhuis, Paul de Kort, Adriaan Nette, Jan Samson en Marcel Blekendaal. Aan het project namen behalve de provincie Utrecht ook Zuid-Holland en het ministerie van LNV deel. De provincie Utrecht subsidieert dit project uit het Actieprogramma Cultuurbereik, een stimuleringsfonds waarmee gemeenten en culturele instellingen worden aangezet tot vernieuwende projecten waarmee nieuwe publieksgroepen worden bereikt.

Verdwijnput met verhalen
Eén van de attracties die is opgenomen op 21 september is de Verdwijnput van de kunstenaar P.J. Roggeband. De deksel van deze mysterieuze put wordt gelicht en nieuwe verhalen over de Venen worden door de kunstenaar aan de aarde toevertrouwd. Dit ritueel vindt plaats aan de Kerklaan in het Noordse Dorp, tussen de Nederlands-hervormde Kerk en café de Noordse Plassen. Aansluitend kunnen de aanwezigen een deel van de Zangsporen-fietsroute verkennen. Het programma begint om 13.15 uur bij café De Noordse Plassen. Geïnteresseerden kunnen de Zangsporenkaart gratis ontvangen. Zij kunnen hiervoor de bon insturen, die begin oktober in de huis-aan-huisbladen in het gebied de Venen verschijnt.

De Venen
Het gebied de Venen ligt in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en voor een klein deel in Noord-Holland. Het gebied heeft een sleutelfunctie op het terrein van natuurbehoud en natuurontwikkeling, onder andere door een duurzaam watersysteem te ontwikkelen. Ook de landbouw en de recreatie worden versterkt. Het Plan van Aanpak de Venen is in 1998 vastgesteld en in 1999 door alle betrokken partijen uit de Stichting Ontwikkeling de Venen ondertekend.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl