KNMG

Lustrumsymposium afdeling Heerlen, KNMG district XI Limburg

Hoezo, ouder worden?!"

Onder de titel 'Hoezo, ouder worden?! Overwegingen inzichten vernieuwingen voor de komende jaren' viert de Afdeling Heerlen en Omstreken van KNMG District XI Limburg dit jaar op uitgebreide wijze haar 85-jarig bestaan. De viering van het 17e lustrum vindt plaats op zaterdag 21 september a.s. in Auberge De Rousch, Kloosterkensweg 17, Heerlen.

Een belangrijk onderdeel van de lustrumviering is het wetenschappelijk gedeelte dat om 08.30 uur begint en om 16.00 uur wordt afgesloten. Het onderwerp Ouderen en Gezondheid wordt tijdens dit symposium in veel van zijn facetten belicht in de vorm van lezingen en workshops. Veranderingen en moderniseringen in diagnostiek en behandeling, maar ook de regels, wetten en attitudes aangaande de ouderenzorg, kunnen aanleiding geven tot onduidelijkheid bij de hulpverlener over de meest passende handelwijze. Door een aanbod van uiteenlopende onderwerpen wordt tijdens het symposium inzicht geven in de huidige stand van zaken. Het wetenschappelijk deel wordt afgesloten met een aangeklede borrel.

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen, de Nederlandse Vereniging voor Geriaters en de Sociaal Geneeskundige Registratie Commissie.

Wetenschappelijk programma

* 08.30 09.30 uur
Ontvangst op de binnenplaats met koffie/thee
* 09.30 09.35 uur
Opening door dagvoorzitter dr. C.L. Franke, neuroloog Atrium M.C. Heerlen

* 09.35 09.45 uur
De rol van de KNMG in de gezondheidszorg in het algemeen en de Ouderenzorg in het bijzonder R.G.P. Hagenouw, arts, voorzitter federatie KNMG (plenaire lezing)

* 09.45 10.30 uur
Ontwikkelingen bij Dementie Prof.dr. F.R.J. Verhey, zenuwarts, AZM Afdeling Psychiatrie, Alzheimercentrum (plenaire lezing)
* 10.30 - 11.00 uur
Pauze op de binnenplaats met koffie/thee & vlaai
* 11.00 11.45 uur
Workshop 1 (zie lijst workshophouders)

* 11.45 12.30 uur
Modernisering van de AWBZ E. Holman, beleidsmedewerker Min. VWS (plenaire lezing)

* 12.30 13.30 uur
Lunchpauze in de Vijvertuin en de Kersentuin: koud- en warm buffet
* 13.30 14.15 uur
De Kunst van het Loslaten. Veranderingen in het hedendaagse managen Prof.dr. R.F. Balls, Ashfort University of Blakewoodshire, USA (plenaire lezing)

* 14.15 15.00 uur
Workshop 2 (zie lijst workshophouders)

* 15.00 15.45 uur
Ouderenzorg in de 21e eeuw: shifting paradigmas Dr. J.F.B.M. Fiolet, directeur transmurale zorg AZM (plenaire lezing)
* 15.45 16.00 uur
Afsluiting in de manege

* 16.00 17.00 uur
Aangeklede borrel

Workshops
1. Ouderen/gehandicapten en voorzieningen in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten: aspecten van beleid en uitvoering door H.P.G. van Geffen & R. Scholman
2. Samenwerkingsverband verpleeg- & verzorgingstehuizen door J.J. Heijnen, A. Maas en B. van der Werf
3. Ouderenmishandeling; Niet alleen maar thuis, maar ook in een zorginstelling? door N.M.V. Jaspers
4. Letselschadeclaims bij civiele procedures in het kader van ouderenzorg door D.S.G. Lie en F.J.A. Poettgens 5. Crisis! Is er een zorgketen? Samenwerking van huisarts en verpleeghuisarts in het verzorgingshuis door J.G.M. Maessen en P.J.J. van Wanrooy
6. Seksualiteit en ouderdom door Mw. R. Melles 7. Ondervoeding bij Ouderen. Some food for Thought door M.G.M. Olde Rikkert
8. Benchmarken in de ouderenzorg: doelmatigheid in perspectief van de zorg door F.M.G.D. van Westerhoven

s Avonds vindt het feestelijk gedeelte plaats tussen 19.00 en 02.00 uur (heren: bij voorkeur black tie, dames: feestelijk). Direct na de ontvangst om 19.00 uur zal de Maastrichtse couturier Christian Lagerwaard, vaste couturier van prinses Laurentien, in de Manege een modeshow presenteren van zijn laatste prêt à porter collectie en zijn haute couture collectie. Daarna wordt de Manege omgetoverd tot een dans- en feestzaal waar de top 40-band Roundabout voor bruisende muziek zal zorgen. Een Spaans, Herfst en Limburgs buffet in de verschillende zaaltjes zorgen voor de tongstrelingen, en diverse rondlopende muzikanten zullen degenen die van rustiger muziek houden verrassend entertainen.

Kosten
Voor de leden van de KNMG en hun partners:
deelname symposium inclusief lunchbuffet en dranken 60,00 euro per persoon; deelname feest inclusief diner en dranken 40,00 euro per persoon.

Voor niet-leden van de KNMG en hun partners: deelname symposium inclusief lunchbuffet en dranken 75,00 euro per persoon; deelname feest inclusief diner en dranken 50,00 euro per persoon

Annuleren wegens ziekte of andere onoverkomelijke omstandigheden is mogelijk tot uiterlijk 6 september aanstaande, waarbij de inschrijvingskosten worden gerestitueerd onder inhouding van 20,00 euro administratiekosten. Na genoemde datum kan geen restitutie meer plaatsvinden.

Inschrijven
Voor vragen en inschrijfformulieren kunt u per e-mail cathlien@knmg.nl terecht bij het secretariaat van de Afdeling Heerlen en Omstreken van KNMG District XI Limburg. Graag ontvangen we de volledig ingevulde inschrijvingsformulier terug bij het secretariaat. Gelieve 2 workshop van uw keuze aan te kruisen en een R te noteren bij 2 andere workshops.

Door het totale verschuldigde bedrag per omgaande over te maken op bankrekeningnummer 62.53.70.147 van de ABN-Amro te Heerlen t.n.v. KNMG afdeling Heerlen en Omstreken. o.v.v. Lustrumsymposium 2002 en het aantal personen.

Informatie over districten
Voor informatie over (de activiteiten van) de andere KNMG-districten kunt u terecht bij drs. Robbert J. Egger, epidemioloog, hoofd Regionalisatie & Verenigingszaken van de KNMG
telefoon 030 282 3239
e-mail: r.egger@fed.knmg.nl