Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Vaarexcursies in het Ilperveld op 15 september
Tot eind oktober zijn er wekelijks vaarexcursies in het Ilperveld, maar zondag 15 september verdient extra aandacht. De Stichting Het Noord-Hollands Landschap organiseert dan drie bijzondere vaarexcursies in het Ilperveld. We beginnen met een vaarexcursie voor 'vroege vogels' met als thema het 'mysterie van het Ilperveld', in de ochtend hebben we vervolgens een vaarexcursie met als thema 'cultuurhistorie' en tot slot 's middags een kinderexcursie rond het thema 'schoon water'.

Mysterie van het Ilperveld
Zo 's morgens vroeg in deze tijd van het jaar, hangt er over het Ilperveld wat mist. Dit geeft het Ilperveld een mysterieuze uitstraling. Uit de mist doemen af en toe de eilandjes op met koeien zonder poten! Samen met de gids bezoekt u de prachtig bloeiende heide en gaat u op zoek naar cranberry's. Ervaar de rust van het Ilperveld op nog geen 7 km vanaf centraal station Amsterdam. De afvaart is om 8.00 uur 's morgens.

Cultuurhistorie
De gids vertelt hoe de bewoners van het Ilperveld vroeger leefde en waarvan. Bijzonder is de eendenhouderij waarvan de laatste eendenhokken tijdens de tocht nog te zien zijn. Als gevolg daarvan was Landsmeer het eierenhandelscentrum van Europa en was er een drukke vaarverbinding met Volendam waar het voedsel voor de eenden vandaan kwam: Nes (visafval). Naast aandacht voor de cultuurhistorie is er ook aandacht voor de vegetatie en het dierenleven in het Ilperveld. De vaarexcursie start om 11.00 uur.

Schoon water
Voor kinderen valt het vaak niet mee om stil te zitten in een bootje. Deze speciaal voor kinderen geschikte excursie start dan ook op het Ilperpad. Met schepnetjes en loeppotjes gaan de kinderen samen met de gids op zoek naar wat er leeft in troebel- en wat in helder water. Daarna stappen we op de boot en bezoeken we 'Plan Watersnip'. Hier vinden we vele soorten insecten en planten waaronder het zeldzame brakwaterplantje nimfkruid. Door de waterplanten wordt het water daar steeds helderder. De kinderexcursie start om 13.30 uur. Ouders zijn ook welkom.

Aanmelden
De excursies starten om 8.00 uur, 11.00 uur en 13.30 uur bij Bezoekercentrum Ilperveld en duren telkens 2½ uur. De kosten bedragen EUR 5,80 per persoon, kinderen EUR 2,30 (beschermers Noord-Hollands Landschap EUR 3,50). Aanmelden bij de InformatieWinkel Noord-Hollands Landschap, telefoon: 0251-362 762.

Bezoekercentrum Ilperveld
In het bezoekercentrum is momenteel een foto- en schilderijen expositie van de Landsmeerders Cees Hartman (foto's) en Robert Vorstman (schilderijen). Naast bovengenoemde excursies en de expositie kan men er ook roeiboten huren en iedereen kan gebruik maken van de Labkar voor het ontdekken van het Ilperpad.

Met openbaar vervoer
Bezoekercentrum Ilperveld vindt u aan de westkant van het Noordhollandsch Kanaal, tegenover het dorpje Watergang. Met het openbaar vervoer is het Ilperveld bereikbaar met Connexxion-bussen vanuit Amsterdam en Purmerend. Zo stoppen buslijnen 100 en 107 in Het Schouw waar een pontje is. Vandaar is het nog 1700 meter.

Met de auto
Landsmeer bereikt u door vanaf de ringweg rond Amsterdam (A10) afslag Landsmeer te nemen. In het centrum van Landsmeer rechts de Van Beekstraat in, bij het kanaal linksaf. Bezoekercentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32a te Landsmeer.


---
Voor inlichtingen over bijgaand persbericht kunt u contact opnemen met de InformatieWinkel 0251-362 762 of Johan Stuart 0251-362 747, mobiel 06-53129644.
Castricum, 2 september